ЗАВРШЕН САСТАНАК ВУЧИЋА И „ВЕЛИКЕ ПЕТОРКЕ“ – Сви ћуте!

ZAVRŠEN SASTANAK VUČIĆA I „VELIKE PETORKE“ – Svi ćute!

21 oktobra 2023

Nakon posete „velike petorke“ Prištini, pa i Beogradu, javnost je ostala uskraćena za bilo kakvu konkretniju informaciju, sem da će biti nastavka razgovora. Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, nakon susreta sa velikom petorkom, da je sastanak bio težak, kao i da očekuje da će narednih dana imati važne susrete u Briselu, piše RTS, a i političari sa Zapada nisu bili ništa rečitiji.

„Verujem da ćemo u narednom periodu pronaći put za izlazak iz krize. Narednih dana očekujem važne sastanke u Briselu“, poručio je Vučić na Instagramu.Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je, nakon razgovora predstavnika velike petorke sa predsednikom Vučićem, da je tema posete bio napredak u implementaciji sporazuma o normalizaciji i deeskalacija situacije na KiM u svetlu poslednjih događaja.

„Želimo da jasno kažemo da snažno osuđujemo napad na kosovsku policiju 24. septembra. Svi počinioci napada moraju biti privedeni pravdi i očekujemo punu saradnju Srbije u tom pogledu“, poručio je Lajčak nakon sastanka.

Dodao je da lideri imaju odgovornost prema svojim građanima i da i Beograd i Priština moraju da rade na deeskalaciji i normalizaciji odnosa.

„Tu poruku smo preneli predsedniku Vučiću. Srbija i Kosovo su ušle u nove dogovore u februaru i martu ove godine i mi očekujemo od obe strane da počnu da ispunjavaju svoje obaveze i iz novih i iz starih sporazuma“, rekao je Lajčak.

Istakao je da će dijalog Beograda i Prištine biti na dnevnom redu sastanka ministara spoljnih poslova evropskih zemalja u ponedeljak, a takođe da će o njemu razgovarati lideri EU kasnije tokom naredne nedelje, na Savetu Evrope.

„Ova poseta će direktno uticati na te razgovore. Kao što smo mnogo puta rekli, nema evropske budućnosti ni za Srbiju, ni za Kosovo, bez normalizacije njihovih odnosa i primene usvojenih sporazuma o normalizaciji i sadašnjih i onih ranijih. Želimo da vidimo stabilnu, prosperitetnu i evropsku regiju Zapadnog Balkana i zato je dijalog od krucijalne važnosti. Naš razgovor sa predsednikom Vučićem i premijerom Aljbinom Kurtijem će se nastaviti narednih dana“, zaključio je Lajčak.

Predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i diplomatski savetnici lidera Francuske, Nemačke i Italije prethodno su posetili Prištinu. Lajčak je u Prištini rekao da ima plan za nastavak dijaloga, dodajući da ne može da otkriva detalje.

Aljbin Kurti, premijer fejk-države, kratko je poručio preko medija da je potrebno dalje razgovarati, ali podvukao da bez kažnjavanja Beograda zbog Banjskog incidenta nema napretka.

Po svemu sudeći, Briselski sporazum, polu(i)legalni Ohridski, te svi drugi dogovori, mogli bi se nadalje transformisati u neku novu priču, a veliko je pitanje da li će Beograd nastaviti sa popuštanjima, jer ovaj put je sigurno dodatno u igri i “ucenjivanje Banjskom pričom” i Milanom Radoičićem koji se veoma lako može pretvoriti u temu broj jedan, ukoliko Priština sa saveznicima tako odluči.

(Pravda)

KOMENTARI5 komentara

 1. Gagi says:

  Kako god da se okrene, razgovori su uvek "teski" i posle svakog tog razgovora mi smo jos u goroj poziciji. Kakva li je ta evropska buducnost da mi je znati. Da nije to mozda ona svetla buducnost sa unucima onih koji su nas klali i streljali, bombardovali nas kada su stigli i mogli. Lepu nam buducnost stvaraju "nasi" dzelati zajedno sa evropskim. U nasem narodu (narocito kod politicara) je postao obicaj da se posecuje papak i da mu se zahvale rukoljubom. A nekada su takvima po povratku sekli glave u Srbiji. Sve se izokrenulo "na bolje" i "savremenije".

 2. Gagi says:

  Ovu sliku "Sutjeska" i ostale,koje simbolisu borbu i stradanje naseg naroda od njihove ruke i pameti, naravno da su morali da prekriju i zamaskiraju da se nasi dzelati ne uvrede.

 3. Beli Orao says:

  Opet skrivanje izdaje vučićeve! Dok se sve ktije zna se !

 4. Protokoli hrvackih ludaka says:

  Kakva velika petorka kad je ovaj nas daleko najveći.

 5. Ivan Grozni says:

  Po kojoj tacki Ustava je ovaj nepomenik ovlascen da pregovara o sudbini KiM i Srbije i njnog naroda? Kad ce Srbi jednom da uzmu sudbinu u svoje ruke? Ovaj ce dati i tatu i mamu samo da ostane na vlasti sto duze. Sve sto je rekao da neda SVE JE DAO. I Valac i Gazivode i pozivni broj isudstvo i policiju i katastarske knjige i skolstvo i zdravstvo i registarske tablice i ...Samo ima jedna stvarnost; od svega toga ni Srbima ni Albancima nije bolje. Samo su se pojedinci na obe strane enormno obogatili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *