Završena liturgija povodom jubileja Milanskog edikta

Završena liturgija povodom jubileja Milanskog edikta

6 oktobra 2013

NIS-hram-0--sl.6_620x0Sveta arhijerejska liturgija koju je vodio Vaseljenski Partijarh Vartolomej ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene u Nišu kao centralno obeležavanje 17 vekova Milanskog edikta završena je podelom odrdena Svetog Cara Konstantina istaknutim učesnicima iz verskog i političkog života.

Orden Svetog cara Konstantina dobili su svi prisutni patrijarsi i poglavari crkava predvođeni Vaseljenskim vladikom Vartolomejom i predstavnicima svetovnog i političkog života, predsednik i premijer Srbije, Tomislav Nikolić i Ivica Dačić, predsednik Crne Gore Filip Vujanović (koji nije bio prisutan), predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

U liturgiji su učestvovali partijarsi Moskovski, Jerusalimski i Srpski, arhijepiskopi pomesnih pravoslavnih crkava, arhijereji Srpske Pravoslavne crkve i sveštenici.

U završnoj besedi Patrijarh Irinej je podsetio na značaj jubileja koji danas obeležavamo.

“Danas obeležavamo veliki istorijski događaj koji je promenio lice sveta, događaj koji je vreme podelio na pagansko i hrišćansko”.

Poslednju reč u besedi imao je Vladika Vaseljenski Vartolomej koji je rekao da “ova velika božanstvena svečanost predstavlja obavezu za pravoslavnu crkvu da ponovo preispita sebe kako bi svi i lično vaskrsnuli”.

On je podsetio na progon hrišćana pre proglašenja Milanskog edikta, koji, kako je rekao, traje i danas u Siriji, Nigeriji, Rusiji, Poljskoj, Iraku, Egiptu i drugim delovima sveta.

“Milanski Edikt predstavlja izvor iz koga je proisteklo i proklamovano načelo verske slobode u čitavom svetu”, rekao je Vartolomej.

Liturgiji je prisustvovala delegacija državnog vrha Srbije predvođena predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem i članovi vlade, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici drugih hrišćanskih crkava i verskih zajednica, rimokatoličke crkve i islamske, anglikanske crkve i drugih verskih zajednica, hrišćanskih udruženja iz Evrope i sveta.

Liturgiji je prisustvovao i veliki broj vernika i građana, a prema procenama niške policijske uprave i SPC bilo je prisutno preko 15.000 ljudi.

Centaralnu proslavu prati 50 akreditovanih novinarskih ekipa.

Milanski edikt je zakonski akt koji su doneli carevi Konstantin Veliki, roden 272. godine u današnjem Niššu, i Licinije kojim je proglašena verska ravnopravnost i prestanak progona hrišćana koji je trajao 300 godina.

Očekuje se dolazak oko 15 000 ljudi

Načelnik Policijske uprave u Nišu Srđan Grekulović rekao je da se na centralnom obeležavanju Milanskog edikta očekuje dolazak oko 15 000 ljudi koji će pisustvovati svetoj arhijerejskoj liturgiji ispred hrama Svetog cara konstantina i carice Jelene.

Grekulović je rekao da su preduzete sve mere bezbednosti, kako bi taj događaj potekao bezbedno kako za građane tako i za zvanice. On je kazao da je angažovano oko 1 000 pripadnika policije u obezbeđenju skupa uključkjući i specijalne jedinice, a područje oko hrama i Parka Svetog Save snima se iz vazduha.

Odgovarajući na pitanje novinara koliko je obezbeđenje ruskog patrijarha, Grekulović je rekao da on uvek ima svoje obezbeđenje i da je ono dovoljno dok su drugi velikodostojnici uglavnom u protokolarnoj pratnji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *