ЗАВРШЕНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Одлучено да ли ће бити попуштања мера

ZAVRŠENA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Odlučeno da li će biti popuštanja mera

29 januara 2021

Članovi Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19, sastali su se u 9 sati u Palati Srbija kako bi održali prvu sednicu nakon pojave novog, britanskoj soja ovog virusa.

Analizirana je epidemiološka situacija, a reči je bilo i o novom soju, kao i o vakcinaciji u našoj zemlji.Zasad nema ukidanja protivepidemijskih mera, kako je navela ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i članica Kriznog štaba, dr Darija Kisić-Tepavčević.

Kisić-Tepavčević je posle sednice Kriznog štaba navela da je dosad u Srbiji vaksinisano 415.000 građana protiv korona virusa.

Nije ukinuta ni mera koja se odnosi na obavezan negativan PCR test za ulazak u Srbiju iz Mađarske.

Brnabić je u Skupštini Srbije, odgovarajući na poslanička pitanja, rekla da će zamoliti medicinski deo Kriznog štaba da pogleda trenutne epdiemiološke parametre u Srbiji i Mađarskoj.

„Učinićemo sve da, ukoliko je to bezbedno i ne vidimo preterani rizik, da ono što u ovom trenutku važi za Bugarsku i zemlje Zapadnog Balkana, važi i za Mađarsku, koja je nama najbolji mogući partner, i politički i ekonomski, i na svaki drugi način“, rekla je Brnabić.

Ona je odgovarala na pitanje šefa poslaničke grupe Saveza vojvođarskih Mađara Balinta Pastora zašto je za ulazak u Srbiju iz Mađarske potreban PCR test, dok, kako je rekao, nije potreban za ulazak iz Severne Makedonije, Albanije, BiH, Crne Gore i Bugarske.

Pastor je zamolio premijerku da ubedi medicinski deo Kriznog štaba da se ukine mera ulaska iz Mađarske uz PCR test i dodao da građani ne idu u Mađarsku u kupovinu, već zbog porodičnih i poslovnih veza.

Brnabić je izrazila ogromnu zahvalnost mađarskoj vladi, premijeru Viktoru Orbanu i ministru spoljnih poslova Peteru Sijartu na svemu što su učinili da pomognu Srbiji i tokom epidemije korona virusa.

„Svakodnovno sam u kontaktu sa minstrom Sijartom zbog vakcina. Zajedno se, bratski i partnerski borimo, razmenjujemo informacije, kolege iz mađarske vlade su nam mnogo pomogli oko mnogih važnih stvari, u vezi sa Sinofarm i Sputnjik V vakcinama, oni su tu za nas uvek“, rekla je premijerka.

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *