ЗАВРШЕНИ ПРЕГОВОРИ: Ово је мировни план за Украјину

ZAVRŠENI PREGOVORI: Ovo je mirovni plan za Ukrajinu

6 avgusta 2023

Učesnici razgovora u Džedi predstavili su alternativni plan za rešavanje sukoba u Ukrajini, prenose „RIA Novosti“ izveštaj nemačke agencije DPA.

Na pregovorima u Saudijskoj Arabiji predstavljen je još jedan mogući mirovni plan, koji su razvile saudijske vlasti i još nekoliko zemalja. Prema pisanju medija, o inicijativi je obaveštena i Rusija.Deo alternativnog plana koji se razlikuje od takozvanog „mirovnog plana Zelenskog“ je integritet Ukrajine i prekid vatre na svim frontovima, početak mirovnih pregovora pod okriljem Ujedinjenih nacija i razmena zarobljenika, piše DPA.

Dan ranije su u Džedi počeli pregovori o Ukrajini na koje su pozvani predstavnici oko 30 zemalja, ali ne i Rusije. Brojne države su potvrdile svoje učešće, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Južnu Afriku, Poljsku. S druge strane, meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je da njegova vlada neće učestvovati u pregovorima bez Rusije.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući razgovore u Džedi, istakla je da je donošenje odluka o ukrajinskoj krizi na političkom nivou bez učešća Moskve apsurdno i besmislica. Ipak, delegati imaju „pun prostor za kreativnost“ da razgovaraju o ovom pitanju, naglasila je ona.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ranije je rekao da je glavni cilj ovog sastanka o Ukrajini „pokušaj da se ubede predstavnici Globalnog juga da bar donekle podrže ‘formulu mira’ Zelenskog, što je apsolutno neprihvatljivo i neperspektivno“.

(RT)

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Upravo sam predlozila da se moja baba ne udaje za dedu za kojeg se udala, nego za jednog drugog momka iz komsiluka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *