Završeno prijateljstvo Rusije i Nemačke

Završeno prijateljstvo Rusije i Nemačke

19 aprila 2013

Vladimir Putin,  Angela MerkelPrijateljstvo je završeno, komentariše „Špigl“ najnoviji razvoj odnosa Rusije i Nemačke. Austrijski „Prese“ to definiše kao rusko okretanje od Nemačke.

Federalna služba bezbjednosti (FSB) , nasljednica nekadašnjeg KGB prošle nedelje je ispitivala ruske državljane zaposlene u njemačkoj ambasadi u Moskvi kako bi od njih iznudila informacije. Prije nekoliko godina, piše Špigl, takav razvoj događaja bio bi nezamisliv – jer bi pre nekoliko godina nemački prijatelj Putin zabranio pripadnicima FSB da šikaniraju Nemce.

Nemačko – rusko ledeno doba počinje da vlada i u drugim oblastima, ne samo u regularnim sukobima špijunskih i kontrašpijunskih institucija. Tako je visoka parlamentarna delegacija CDU u poslednji trenutak bila suočena sa serijom otkazanih susreta: prošle nedelje obreli su se u službenoj, dogovorenoj poseti Moskvi, ali odjednom niko nije imao vremena da razgovara sa njima, piše Špigl. U bulevarskim dnevnicima objavljuju se foto – montaže „gole“ Angele Merkel, ili se pišu komentari u kojima se „doprinos“ sa ruskih bankovnih računa za rešavanje kiparske ekonomske krize upoređuje sa oduzimanjem imovine nemačkih Jevreja u vreme Trećeg rajha.

Iz službenih krugova oko kancelarke Merkel u tom svetlu se tumači i nedavno ometanje rada Zadužbine „Konrad Adenauer“ u Petrogradu, kada su vlasti konfiskovale kompjutere te nevladine organizacije bliske CDU. „Merkelova je vidljivo izgubila iluzije u pogledu razvoja političke i društvene situacije u Rusiji, ali ne bi htela da ruši mostove sa Moskvom“, zaključuje nemački list. Trenutni razvoj odnosa dve zemlje, koji Špigl opisuje kao nemačko okretanje od Rusije, dok austrijski Prese, naprotiv, definiše kao ruski zaokret (negativni) prema Nemačkoj. „Prošla su vremena kada je u Berlinu vladao Putinov prijatelj Šreder, prošla su vremena kada je Pariz aplaudirao Putinu i kada mu Berluskoni nije držao lekcije iz zaštite ljudskih prava – prošla su vremena kada je Putin 2009. slavio novo otopljenje odnosa sa Vašingtonom“.

Ni Evropska unija nije ostala pošteđena novog pogoršavanja odnosa s Moskvom – iako ekonomski blisko povezane, između njih se dnevno otvaraju novi rovovi. Kao prvo, mnoge zemlje EU koje su se našle u finansijskim nevoljama sada zavise od Brisela – odnosno od Berlina – više nego ranije, „pa ih nije lako uvući u Moskvi tako drage bilateralne igrice, koje Rusija igra da bi napakostila zajedničkoj spoljnopolitičkoj platformi EU“. Kao drugo, dužnička EU kriza dovela je do toga da se Unija više nego prije bavi sama sobom, „pa nema vremena da se posveti njegovanju ruskog ega kome nikada nije dovoljno izjava ljubavi i konstantne pažnje“. Ali, nije riječ samo o ekonomiji, finansijama ili politici, već i uopšte o sistemu vrednosti u ruskom društvu, koji se sve više distancira od onoga na Zapadu.

Putin je uspeo da ponovo pretvori Rusiju u uticajnog igrača na međunarodnoj političkoj sceni.

Ukratko: Moskva se strateški iznova pozicionira – sada je pravo vreme da joj se traže i nude usluge, piše Prese.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *