„ЗАВРШЕТАK РАСПАДА ЈУГОСЛАВИЈЕ“ Зашто Брисел крије „нон пејпер“ – ево шта би значило његово ОБЈАВЉИВАЊЕ

„ZAVRŠETAK RASPADA JUGOSLAVIJE“ Zašto Brisel krije „non pejper“ – evo šta bi značilo njegovo OBJAVLJIVANJE

30 jula 2021

Evropski savet definitivno je odbilo zahtev za pristup dokumentu koji se odnosi na „navodni slovenački ‘non pejper’ o promeni granica na Zapadnom Balkanu“.– Traženi dokument obrađuje vrlo osetljivu temu, a njegovo objavljivanje imalo bi jasan i direktan uticaj na odnose EU sa susedstvom, potkopavajući time javni interes u međunarodnim odnosima saopštio je Evropski savet u odgovoru austrijskoj agenciji APA u utorak, a prenosi portal N1 Slovenija.

Zbog te procene i relevantnih zakonskih odredbi, ne preostaje drugo nego da se odbije predaja dokumenta, bez obzira na centralnu važnost slobode medija, odlučio je Evropski savet.

Još početkom juna austrijskoj agenciji je potvrđeno da postoji dokument vezan za navodni slovenački „non pejper“ o promeni granica na Zapadnom Balkanu, ali su, pošto su to ispitali, odlučili da ne odobre pristup dokumentu jer slučaj očito potpada pod izuzetke Direktive, prema kojoj institucije mogu da odbiju pristup dokumentima čije bi objavljivanje „ugrozilo javni interes (…) posebno međunarodnih odnosa“.

Navodni slovenački „non pejper“ podigao je veliku prašinu sredinom aprila i na Zapadnom Balkanu i u Sloveniji, jer se tim dokumentom predlagala promena granica u tom regionu ili „završetak raspada Jugoslavije“ što između ostalog uključuje „ideje o raspadu BiH i ujedinjenju Kosova i Albanije“.

Po pisanju medija, u pripremama za slovenačko predsedavanje Savetom EU koje je počelo u julu, i slovenački premijer Janez Janša pomogao je u širenju „non-pejper“ dokumenta, što je on demantovao.

Albanski premijer Edi Rama potvrdio je međutim da je video takav dokument i razgovarao o tome s Janšom.

Po izveštajima medija u BiH, očekuje se da će Janša taj dokument predstaviti i predsedniku Europskog saveta Šarlu Mišelu. U pres službi Evropskog saveta rečeno je samo da ne mogu da potvrde prijem takvog dokumenta.

KOMENTARI5 komentara

 1. independent says:

  Nezavisnost Vojvodine ce biti zavrsetak raspada Jugoslavije.

  • Danijel says:

   Bogami nece pre ce za neazvisnocu Istre i Dalmacije.

  • Ivana says:

   Ne NEGO Istra i Dalmacija Italiji, Međimurje Mađarima, Krajina Srbima, Zagorje Slovencima. A Zagreb i njegov prsten, Prigorje i deo Podravine Hrvatska.

  • Veliki brat says:

   A što je sa Sandžakom? A Niš, Bosilegrad, Preševska dolina?

  • Kosovac says:

   @ independent, .....Evo da ti ispričam jednu priču o Vojvođaneru, priča sa tužnim završetkom: „- Tata, tata, ja bih Republiku. - I tata bi, sine Nenade. - Tata, tata, neko nas gađa jogurtom u tetrapaku. - Sine Nenade, beži sine sa bine, pa to je Jogurt Revolucija“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *