Završni udarac

Završni udarac

23 novembra 2014

121139_zarko-markovic-1_ifPiše: Žarko Marković

Kako god završila afera „Dva papka“, u solidnom gubitku biće Željka Cvijanović. Prvi gubitak, logično, bio bi u tome što je, pri čistoj svesti i zdravoj pameti, otvoreno i neoprezno, obaveštavala određene sagovornike da su neki poslanici kupljeni. Ako se, pak, to ispostavi kao netačno, drugi gubitak, ne samo njen, jeste u tome što je neko uspeo da je snimi, kako se ističe, u više navrata, i od tih nekoliko snimaka montira jedan s izjavama izvađenim iz konteksta. To je već ozbiljno ugrožavanje bezbednosti i integriteta osobe koja je na važnoj državnoj funkciji.

Nejasno je, međutim, iz kog konteksta bi priča o dva papka mogla da bude izvađena. S obzirom na to da je vreme krmokolja, moguće je da je premijerkina sagovornica, koja pominje papke, snimljena tokom rasprave o pripremama za klanje svinja u vlastitom domaćinstvu, pa tim životinjama od milja tepa da su papci, na šta se premijerka nadovezuje da će kupiti još dvojicu. Jer, dobre slanine i pršute nikada nije previše. Sa četiri „hranjenika“ na tavanu zima bi se lagano pregurala. Naravno, nije vreme za sprdnju i rasprave o krmokolju u danima kada se na najvišem političkom nivou biju odsudne bitke, i zato ne nameravam da zlurado nastavim dalje.

A što se borbe na najvišem političkom nivou tiče, i dosadašnja vlast i prethodna opozicija, koja se opasno nameračila da postane vlast, našle su se u istim g……, ovaj problemima, koje im je, tako vispreno, složila – demokratija. I jedne i druge ovih dana zavitlava političar čija je glasačka baza tolika da, od sopstvene poslaničke plate, svim svojim biračima može jednom mesečno da plati dobar ručak, a da mu ostane lepa svota pride.

Precenjenost demokratije ogleda se i u tome što bi drugi bitan tas na vagi mogla da bude javnosti nepoznata prijedorska pravašica sa svoja 322 glasa podrške. Teško je ne biti (ponovo) zlurad pri pomisli da bi novu skupštinsku većinu u Srpskoj zajednički mogli da formiraju radikali, koji su u parlament „uleteli“ preko DNS-a i socijalista, sa pravašicom koja bi mogla da „izleti“ iz koalicije „Domovina“. Takva uletačko-izletačka radikalsko-pravaško-socijaldemokratska koalicija garant je stabilnosti nove vlade negde do proleća… Sledeće godine.

I naravno da prethodni redovi zvuče kao banalizacija, i naravno da rizikujem da me optuže da previše pametujem, i da bi bolje bilo da, ako već hoću da se bavim politikom, osnujem partiju i izađem na izbore. Imamo jednog koji je to uradio, pa je sad bitan faktor sa osvojenih 260 glasova. Ali, za banalizaciju i ujdurmu najmanje su krivi novinari, kao i svi drugi koji imaju petlju i potrebu da ukažu na diletantizam i kratkovidost i jednog i drugog političkog bloka u Srpskoj. Upravo dosadašnjim delovanjem jednih, odnosno nedelovanjem drugih, stanje duha ovog naroda u svim oblastima svedeno je najniži nivo, a pred našim očima sprema mu se završni udarac.

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *