ZAVRTANJE GASA – „Gasprom“ ne želi više da prašta dugove Ukrajine

ZAVRTANJE GASA – „Gasprom“ ne želi više da prašta dugove Ukrajine

16 marta 2014

Gazproms-2010-net-income-beat-Exxon-Chevron.2Dug Ukrajine za ruski gas i dalje raste. Danas bi već mogao da dostigne cifru od dve milijarde dolara. Praktično sada Gasrpom kreditira ukrajinsku ekonomiju. Ali to ne može da traje večno, izjavio je predsednik ruskog gasnog koncerna Aleksej Miler.

To što Gasprom ne dobija plaćanje za gas, to izaziva smanjenje finansiranja tekućeg investicionog programa, to skraćuje prilive u naš budždet, a takođe dovodi u pitanje isplate dividendi našim akcionarima, izjavio je Aleksej Miler.

On je istakao da među privatnim akcionarima kompanije ima dosta stranaca koji stradaju od nesposobnosti Kijeva da podmiri dug. U suštini sada ispada da Gasprom kreditira ukrajinsku ekonomiju, prenosi Glas Rusije.

“Danas dug Ukrajine za gas iznosi preko 1,8 milijardi dolara. Pri tom od početka godine iz meseca u mesec dug raste. Da, u Ukrajini je duboka politička kriza, ali treba platiti gas. I mi danas vidimo da je naše delovanje u pogledu Ukrajine potpuno lojalno. Imamo sva prava da u skladu sa aktualnim ugovorom pređemo na pretplatu za isporuke ruskog gasa u Ukrajinu. Ali mi to ne činimo”.

Razume se, tako ne može da traje večno. Ipak problem se sastoji u tome što Ukrajina koja balansira na ivici bankrotstva nema para za podmirivanje duga. Takva sitaucija za Kijev je uobičajena, kaže direktor Instituta za nacionalnu energetiku Sergej Pravosudov.

Za njih to nije nov problem, nešto slično se u Ukrajini periodično dešavalo. I rešavali su ga ranije: ili na račun nekih novih zajmova, ili na račun predaje neke imovine. Ništa novo ovde ne može da se smisli. Ili neko treba da da zajam – Rusija, SAD, EU, ili Ukrajinci treba da daju dug imovinom. Kakvom imovinom, to je pitanje pregovora.

Prema mišljenju eksperata, plaćanje za rusko pravo gorivo mogla bi da bude imovina kompanije Černomorneftegaz. To preduzeće radi na Krimu i prema planu rukovodstva republike u svakom slučaju će biti nacionalizovano. Ipak za sada Ukrajina odbija da razmotri mogućnost predaje Černomorneftegaza Rusiji kao varijante otplate duga.

KOMENTARIJedan komentar

  1. velimir says:

    VLADIMIRE ZATVARAJ GAS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *