ЗБЛИЖАВАЊЕ РУСИЈЕ И ИНДИЈЕ

ZBLIŽAVANJE RUSIJE I INDIJE

28 aprila 2022

Sjedinjene Države su bile zapanjene odlukom Indije da ne uvede sankcije protiv Rusije zbog vojne operacije u Ukrajini, kao i odlukom da počne da trguje sa ruskom stranom u rubljama, piše „ Azija tajms“.

U članku se navodi da razmimoilaženje Vašingtona i Nju Delhija u oceni događaja predstavlja odraz regionalnog trenda u pravcu daljeg zbližavanja Rusije, Indije i Kine.„Indija je iznenadila SAD odbijanjem da odbaci svog starog saveznika, Rusiju, zbog krize u Ukrajini. Umesto da podrži američke sankcije Indija je razradila investicione mehanizme i mehanizme za transakcije kako bi mogla da trguje sa Rusijom u rubljama i rupijima i ulaže suficit ruskih prihoda na tržište korporativnih obveznica“, navodi list.

Autor članka dodaje i da Bela kuća svojim postupcima podstiče zemlje na saradnju, misleći na „ponižavajuće odustajanje od Avganistana“ i nesposobnost da reši ukrajinsku krizu.

„Čim se bude pojavio prvi veći problem tri azijske zemlje će morati same da ga rešavaju. Pored toga, Indija je shvatila da je prijateljstvo sa Amerikom bure baruta koje može da eksplodira u svakom trenutku“, zaključuje se u članku.

(Sputnjik)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *