Због чега Американци у тишини купују совјетске и руске војне авионе?

Због чега Американци у тишини купују совјетске и руске војне авионе?

28 децембра 2017

АМЕРИЧКИ медији пишу да неке приватне компаније из САД активно купују на истоку Европе ловце совјетске и руске производње.

Купују и полуотписане и оне који су у сасвим пристојном стању, највише МиГ-29, МиГ-21 и Су-27. Доводе их у ред, а потом их ратна авијација САД наводно користи за вежбање својих пилота. Као „непријатељску авијацију“ и – мете.

Сами Американци из овога изводе закључак да се њихови пилоти (Пентагон) спремају за рат против Русије.

Ово је у историји САД већ било.

Американци су током 1968-ме – у време ваздушних битака на Северним Вијетнамом – срамно губили у дуелима са вијетнамским пилотима. На четири оборена „Фантома“ или „Скајхоука“ – долазио је по један МиГ-17 или МиГ-21.

Тада је Пентагон 1969-те у авио-бази Мирамар формирао центар за припрему пилота за ваздушне битке. Користили су и тактику авијације СССР, а на крилима авиона имали су и црвене звезде.

У октобру 1972-ге у авио-бази Нелис била је формирана 64-та ескадрила названа „Агресор“. Тако је Совјетски Савез – не нападајући САД – у очима Американаца постао агресор.

„Агресори“ су користили авионе који су споља личили на совјетске ловце иуз тог времена. Најпопуларнији је био F-5 Tiger.

Чак су коришћени и израелски ловци „Кфир“, који су у САД названи F-21A, да њихови пилоти не би сметали с ума да ратују против МиГ-21.

Овакве припреме су дале резултате: амерички губици су се осетно смањили.

Украјина је међу земљама које Американцима јефтино продају своје МиГ-29 и Су-27.

После распада СССР, Сједињене Државе су 1999. преко посредника у Молдавији купили неколико МиГ-29 – специјално за поменуту 64-ту ескадрилу.

Сада им Украјина, ако је веровати америчкој штампи, за мале паре уступа своје МиГ-29 и Су-27 који ће изигравати право „агресора“.

Није искључено ни да пилоти Незалежне (иронично: Независне Украјине) пожеле да у тренажним борбама управљају својим ловцима, глумећи руске пилоте.

Да су украјински ловци већ у саставу ескадриле „Агресор“ индиректно потврђује и погибија потпуковника америчке авијације Ерика Шулца који је погинуо почетком септембра. Његов авион се разбио док је он изводио сложене фигуре са Су-27.

Погинуо је 160 километара северозападно од авио-базе Нелис.

Поред половних и застарелих „мигова“ и „сухоја“, у састав 64-те ескадриле су укључени и савремени F-16C Block 25F.

Њих су офарбали у боје најновијег руског ловца пете генерације Су-57, који још пролази летачка тестирања.

Нису изостале ни звезде на крилима.

Рат се, дакле, наставља. Добро је само што је засад све на нивоу војних игара…

KOMENTARI3 коментара

 1. Velika Metla says:

  Паааа,требају им делови за њихову авионску високо софистицирану технологију!;;;)))

  • Dragan says:

   da bi njima napali svoje baze i okrivili Ruse za to

   • Velika Metla says:

    Драган,па Русија је њима увек дежурни кривац! Разумем ја то да су им Руси увек криви за било шта! А поготово су им криви јер им не дају нафту и гас из Сибира! А нема шансе да им је отму,као што су нафту опљачкали из Ирака и Либије,а и још увек је пљачкају,и одвлаче на запад,и ето ти муке њихове,хахахахахаха.....!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u