Због чега Американци у тишини купују совјетске и руске војне авионе?

Zbog čega Amerikanci u tišini kupuju sovjetske i ruske vojne avione?

28 decembra 2017

AMERIČKI mediji pišu da neke privatne kompanije iz SAD aktivno kupuju na istoku Evrope lovce sovjetske i ruske proizvodnje.

Kupuju i poluotpisane i one koji su u sasvim pristojnom stanju, najviše MiG-29, MiG-21 i Su-27. Dovode ih u red, a potom ih ratna avijacija SAD navodno koristi za vežbanje svojih pilota. Kao „neprijateljsku avijaciju“ i – mete.

Sami Amerikanci iz ovoga izvode zaključak da se njihovi piloti (Pentagon) spremaju za rat protiv Rusije.

Ovo je u istoriji SAD već bilo.

Amerikanci su tokom 1968-me – u vreme vazdušnih bitaka na Severnim Vijetnamom – sramno gubili u duelima sa vijetnamskim pilotima. Na četiri oborena „Fantoma“ ili „Skajhouka“ – dolazio je po jedan MiG-17 ili MiG-21.

Tada je Pentagon 1969-te u avio-bazi Miramar formirao centar za pripremu pilota za vazdušne bitke. Koristili su i taktiku avijacije SSSR, a na krilima aviona imali su i crvene zvezde.

U oktobru 1972-ge u avio-bazi Nelis bila je formirana 64-ta eskadrila nazvana „Agresor“. Tako je Sovjetski Savez – ne napadajući SAD – u očima Amerikanaca postao agresor.

„Agresori“ su koristili avione koji su spolja ličili na sovjetske lovce iuz tog vremena. Najpopularniji je bio F-5 Tiger.

Čak su korišćeni i izraelski lovci „Kfir“, koji su u SAD nazvani F-21A, da njihovi piloti ne bi smetali s uma da ratuju protiv MiG-21.

Ovakve pripreme su dale rezultate: američki gubici su se osetno smanjili.

Ukrajina je među zemljama koje Amerikancima jeftino prodaju svoje MiG-29 i Su-27.

Posle raspada SSSR, Sjedinjene Države su 1999. preko posrednika u Moldaviji kupili nekoliko MiG-29 – specijalno za pomenutu 64-tu eskadrilu.

Sada im Ukrajina, ako je verovati američkoj štampi, za male pare ustupa svoje MiG-29 i Su-27 koji će izigravati pravo „agresora“.

Nije isključeno ni da piloti Nezaležne (ironično: Nezavisne Ukrajine) požele da u trenažnim borbama upravljaju svojim lovcima, glumeći ruske pilote.

Da su ukrajinski lovci već u sastavu eskadrile „Agresor“ indirektno potvrđuje i pogibija potpukovnika američke avijacije Erika Šulca koji je poginuo početkom septembra. Njegov avion se razbio dok je on izvodio složene figure sa Su-27.

Poginuo je 160 kilometara severozapadno od avio-baze Nelis.

Pored polovnih i zastarelih „migova“ i „suhoja“, u sastav 64-te eskadrile su uključeni i savremeni F-16C Block 25F.

Njih su ofarbali u boje najnovijeg ruskog lovca pete generacije Su-57, koji još prolazi letačka testiranja.

Nisu izostale ni zvezde na krilima.

Rat se, dakle, nastavlja. Dobro je samo što je zasad sve na nivou vojnih igara…

KOMENTARI3 komentara

 1. Velika Metla says:

  Paaaa,trebaju im delovi za njihovu avionsku visoko sofisticiranu tehnologiju!;;;)))

  • Dragan says:

   da bi njima napali svoje baze i okrivili Ruse za to

   • Velika Metla says:

    Dragan,pa Rusija je njima uvek dežurni krivac! Razumem ja to da su im Rusi uvek krivi za bilo šta! A pogotovo su im krivi jer im ne daju naftu i gas iz Sibira! A nema šanse da im je otmu,kao što su naftu opljačkali iz Iraka i Libije,a i još uvek je pljačkaju,i odvlače na zapad,i eto ti muke njihove,hahahahahaha.....!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *