Zbog čega Nikolić, Dačić i Vučić u ponedeljak putuju u Brisel i šta ih tamo čeka

Zbog čega Nikolić, Dačić i Vučić u ponedeljak putuju u Brisel i šta ih tamo čeka

7 marta 2013

Vucic_Dacic_NikolicU ponedeljak, 11 marta, najviša državna delegacija Srbije, u sastavu Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, putuje u Brisel. Zbog čega? Zašto baš ovaj sastav? Šta ih i ko ih čeka u Briselu?

Prema saznanjima „Intermagazina“ srpska trojka imaće susrete sa ministrima najuticajnijih država Evropske unije koji su ranije zakazali samit u Briselu. U tom smislu može se sagledavati i dvodnevna poseta Aleksandra Vučića Londonu a sve ovo sa ciljem da se postigne rešenje za Sever Kosova gde bi, prema ideji Beograda, Srbi imali zajednicu opština sa velikim stepenom autonomije.

Priština to odbija ali i Zapad, uključujući Ameriku, čiji je ambasador u Srbiji, pre dva dana, rekao da se neće dozvoliti stvaranje nove Republike Srpske, ovoga puta na Kosovu. Koliko je u svemu ovom pravde i prava govori činjenica da su neke velike sile, na čelu sa Amerikom, na tlu Srbije dozvolile stvaranje još jedne albanske države, koja graniči sa drugom albanskom državom, ali ne dopuštaju stvaranje čak ni srpskog entiteta na delu Kosova, privremeno okupiranog teritorija države Srbije.

Srpski državni vrh biće u ponedeljak u Briselu izložen velikim pritiscima da potpuno digne ruke od Srba na Kosovu i Metohiji, posebno na Severu, da povuče sve svoje ljude sa tog terena, prekine sa finansiranjem tamošnjih administrativnih, zdravstvenih i ostalih struktura, natera Srbe da prihvate lična dokumenta i pasoše takozvane države Kosovo te da se to na kraju formuliše pismeno i potpiše na nivou predsednika vlada Srbije i Kosova.

Za protivuslugu Brisel, tačnije, Nemačka i Amerika, obećavaju Srbiji uslovni datum za početak pregovora. Zašto uslovni? Zbog perioda u trajanju šest meseci, u kojem će Brisel ocenjivati ponašanje Srbije, odnosno, da li  Beograd ispunjava dogovoreno.

„Intermagazin“ saznaje da je Amerika, preko svog izaslanika za Balkan, Filipa Rikera, u direktnim razgovorima sa Ivicom Dačićem, tražila da u Brisel skupa dođu Nikolić, Dačić i Vučić i da sva trojica, na okupu, obećaju ispunjenje briselskih, odnosno albanskih zahteva. Na ovakvom pristupu insistira se zbog mogućih različitih izjava i stavova vodećih srpskih političara. Tačnije, Amerikanci i Nemci hoće da nateraju dva ključna kabineta u Srbiji, predsednički i vladin, da prema Kosovu usaglase politiku i da sa tim zajedničkim stavom izađu pred srpsku javnost.

U tom smislu Amerikanci su ohrabreni izjavom Tomislava Nikolića nekim egipatskim medijima da on lično priznaje sve kosovske institucije, što se smatra pripremom za potpuno praktično priznavanje Kosova i Metohije kao države, odnosno, saglasnost predsednika Srbije sa konačnim odvajanjem severne srpske pokrajine.

Prema informacijama „Intermagazina“ od srpske trojke u Briselu očekuje se i saglasnost za promenu Ustava Srbije, tačnije, izbacivanje Kosova i Metohije iz Ustava čime bi se i formalno stavila tačka na proces odricanja Srbije od Kosova.

E.I.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *