ЗБОГ ЧЕГА ТЕРОРИСТИ УБИЈАЈУ ЦИВИЛЕ? Одоговор је врло једноставан!

ZBOG ČEGA TERORISTI UBIJAJU CIVILE? Odogovor je vrlo jednostavan!

6 juna 2017

Razlog zbog kog teroristi Islamske države napadaju nedužne civile vrlo je jednostavan – umesto u ISIS oni su pozvani da ubijaju na svom tlu, piše Index.hr.

Subotnji napad u Londonu poslednja je epizoda terorističke kampanje koja već godinama potresa Evropu. Od 24. maja 2014. kada je pripadnik Islamske države ubio četvoro ljudi u Briselu do danas, džihadisti su na Starom kontinentu, u koji se računa i Istanbul i Sankt Peterburg, ubili čak 449 ljudi, od čega 438 civila, podseća Index.hr.

Kao i dosad, pitanje koje se neminovno postavlja je zašto su teroristi napali London – i pre toga, Mančester, Sankt Peterburg, Pariz, Istanbul, Štokholm, Berlin, Nicu, Brisel? Odgovor je bolno jednostavan – zato što ih je Islamska država pozvala da, umesto da joj se pridruže, vrše napade u zemljama u kojima žive, piše Index.hr.

Suočen s ubrzanim gubitkom teritorija u Siriji i Iraku i sve izvesnijim vojnim porazom, ISIS je svojim sledbenicima u Evropi naložio da napadnu hrišćane tokom ramazana. Isti taj poziv ponovljen je subotu preko mreže Telegram, samo nekoliko sati pre napada u Londonu, uz uputstva da se napadi izvode upravo vozilima, noževima i vatrenim oružjem.

Ista metoda korištena je i pri napadu ispred britanskog parlamenta u martu. ISIS je preuzeo odgovornost za oba napada u Londonu, kao i za onaj od 22. maja u Mančesteru, koji jebio najsmrtonosniji.

Spremnost ISIS-ovih sledbenika da bez griže savesti gaze, kolju i bombama sa ekserima raznose nedužne posetioce kafića, restorana ili koncertnih dvorana, mahom devojke i decu), pozivajuči pritom na Alaha, svedoči o razmerima njihovog fanatizma – bilo da su se prethodno borili za ISIS u Siriji ili su radikalizirani onlajn, živeći u jednom od najbogatijih i najslobodnijih područja na svetu.

Index.hr podseća da se, osim motiva njihovog varvarizma, u danima nakon napada već predvidljivo može čuti da su prethodno bili pod nadzorom sigurnosnih službi ili da su ih njihove komšije prijavljivale zbog sumnje na terorizam.

Kako napominje Kajl Orton, istraživač u Henri Džekson Sosajeti institutu, ovo je već treća godina zaredom da ISIS pokušava da zloupotrebi sveti muslimanski mesec ramazan, doba u kom se od vernika očekuje post, molitva i dobročinstva, za svoju zločinačku agendu.

„Za ISIS, ramazan je posebno sveti mesec, a džihad je njihov najsvetiji poziv, tako da oni vide ubijanje nevernika tokom ovog meseca kao dodatnu zaslugu. Vrlo su revni u tome“, pojašnjava Orton i dodaje da je „među pripadnicima i sledbenicima ISIS-a došlo do značajnog spominjanja Velike Britanije kao mete poslednjih nedelja“.

Jednako su predvidiva i jednostrana, ideološki motivisana objašnjenja o „dubinskom razlogu“ terorizma. Ustvari, primarni razlog za poziv ISIS-a na napad na civilne mete hrišćane, koliko god apsurdan i bezdušan bio, nije nikakva enigma: radi se o odmazdi zbog vojnog delovanja međunarodne koalicije u Siriji i Iraku.

Džihadisti nesumnjivo mrze zapadne liberalne vrednosti, ali isto tako mrze zapadne zemlje, vođene SAD-om, zbog odlučnog udarca koje su zadale takozvanom kalifatu. Isto zameraju i Rusiji, iako je njena vojna intervencija na strani sirijskog predsednika Bašara al-Asada prvenstveno usmerena na antirežimske pobunjenike, a tek potom na ISIS.

S druge strane, jasno je da vojna pobeda nad ISIS-om nema alternative – pretnju koju ta samozvana država predstavlja za Bliski istok i čitav svet neće se suzbiti diplomatijom, humanitarnim delovanjem ni simboličnim gestovima, zaključuje se u tekstu na portalu Index.hr.

KOMENTARIJedan komentar

  1. bane says:

    Vojna pobeda nad ISIS ne znači ništa. Samo će se povući dublje u ilegalu. Zabrana islama takođe. Treba ih deportovati u neki pakao od državice, kada se već zna ko su, i to izolovati. A šta sa državnim terorizmom, kao npr. Amerikom, Nemačkom, Britanijom... Tu već treba razmišljati na taj njihov "vojni poraz" način. Međutim, to bi bio smak sveta. Da li je došlo vreme za restart?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *