Zbog EU Hrvatska uskoro ostaje bez jaja

Zbog EU Hrvatska uskoro ostaje bez jaja

9 septembra 2013

jaja-hu-jaroas-copyHrvatska će zahvaljujući obavezama prihvaćenim pristupnim pregovorima sa EU uskoro ostati bez jaja, jer će hrvatski farmeri prestati sa proizvodnjom.

Razlog je taj što je oprema u njihovim farmama zastarela, odnosno nije u skladu s normativima za koke nosilje u kaveznom uzgoju koje su hrvatski pregovarači prihvatili tokom pristupnih pregovora.

Prema podacima hrvatskog Ministarstva poljoprivrede iz januara, u Hrvatskoj je bilo registrovanih 165 farmi za proizvodnju kokošjih jaja u rasponu kapaciteta od 100.000 do 259.200 koka. Prema tim podacima kapacitet svih farmi bio je 2.400.092 koka.

Probelem je u tome što u 134 farme kapaciteta 1.636.668 koka još uvek imaju stare kaveze, a jaja koja dolaze iz tih farmi na ljusci nose oznaku 3HR i registarski broj farme, tako da od 1. jula farmeri u takve kaveze više ne smeju useljavati mlade piliće.

Iz tih farmi koje su koke uselili pre jula, proizvodi se ne smeju plasirati na tržište već samo u Hrvatskoj, a sve to do isteka proizvodnog ciklusa, što je u najboljem slučaju u sledećih 15 meseci. To znači da će se u tim farmama tokom sledećih 12-13 meseci proizvodnja gasiti, ako stari kavezi ne budu zamenjeni novima.

Izgledi da se stari kavezi zamene novima je minimalna, jer za zamenu kaveza po jednoj koki trebalo bi uložiti najmanje 20 evra, što bi za spomenutih 1,63 miliona koka trebalo 32,6 miliona evra.

(Bigportal.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *