Zbog koridora ruše hrast star stotinu godina

Zbog koridora ruše hrast star stotinu godina

21 juna 2013

34497_vest_hrast-zapis1265458485Stranka „Zeleni Srbije” upozorila je danas da se planira seča hrasta – zapisa starog više vekova i od istorijskog značaja, u selu Savinac, jer se našao na trasi puta Koridora 11.

Izgradnja trase Beograd – Preljina biće nastavljena nakon uklanjanja ovog drveta, čija se krošnja prostire na četiri ara, navodi se u saopštenju.

Ta stranka ukazuje i da „građevinci navode da je rušenje neizbežno, ali ističu da su iznenađeni što tokom projektovanja nije uzet u obzir najstariji i najveći zapis, kada je rušenje moglo da se izbegne”.

Koridor 11 takođe ide trasom preko osnovne škole i istorijskog kompleksa Savinac, a premješta se i korito reke Dičine, dodaju „Zeleni Srbije”.

Ta stranka navodi i da „projektanti smatraju da bi se prirodna dobra i istorijski kompleks iz Drugog srpskog ustanka gdje se nalazi spomenik knezu Milošu Obrenoviću, zaštititili ukoliko bi se autoput izmjestio nekoliko stotina metara, ali nadležni odbijaju da urade neophodne izmene”.

Sveta Denić, šefa radne jedinice preduzeća Planum kaže da hrast sa zapisom obima od oko 7,5 metara i visina od oko 40 metara usporava rad na izgradnji autoputa.

– Stvarno mi nije jasno da je neko mogao da napravi takav previd prilikom projektovanja trase puta i da se jedan od najstarijih i najvećih seoskih zapisa koje sam u životu video nađe nasred trase. Njegovo rušenje je moglo da se izbegne, ali u fazi projektovanja, a sada je kasno jer su poslovi odmakli i ništa drugo ne preostaje nego da se „zapis“ poseče i to će biti urađeno narednih dana. Ja sam građevinac i znam da ovako mora da bude, ali ne mogu rečima da opišem koliko mi je kao verniku teško da zbog nečije nepažnje i greške mora da se obori seoski „zapis“ koji je preživeo toliko vekova – kaže Sveta Denić.

Šta je zapis?

Zapis je u Srbiji drvo koje predstavlja svetinju za selo na čijem području se nalazi. Drvo postaje zapis činom osveštenja, pri čemu se u njegovu koru urezuje krst. Za zapis se bira krupno drvo, prvenstveno hrast, a rjeđe cer, brest, jasen i divlja kruška. Pored njega može biti postavljen krst (često kameni), a okolni prostor može biti ograđen.

Zapis je tabuirano drvo: vjeruje se da će onoga ko se usudi da ga posiječe ili na drugi način ošteti zadesiti velika nesreća. Na njega se ne smije penjati ili pod njim spavati, plodovi mu se ne smiju kidati niti grane lomiti. Čak ni same od sebe otpale grane se ne smiju sakupljati.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *