Zbog lekova infarkt za novčanik

Zbog lekova infarkt za novčanik

7 jula 2013

TableteBroj lekova koji se pacijentima propisuju na lekarski recept smanjen je prošle godine za 13 odsto, a participacija je povećana za šest odsto, pišu “Novosti“. Kada izađe od svog izabranog lekara sa nekoliko recepata, pacijent sa dijabetesom kojem je ova bolest već oštetila krvne sudove, prvo mora da se prebroji da li u novčaniku ima oko 1.500 dinara. Jer, najmanje toliko će biti račun u apoteci za fiksne i procentualne participacije, i lekove koji su mu nužni, ali se ne izdaju o trošku osiguranja.

A pacijent koji je preležao infarkt i sad uzima antikoagulacionu terapiju, lekove za hipertenziju i statine za snižavanje masnoća u krvi, mora mesečno da doplati za terapiju bar dva puta više. Oni, kao i ostalih četiri miliona osiguranika, koji godišnje uzimaju lekove na recept, na svojoj koži osećaju da je zdravlje u Srbiji sve skuplje. Sve manje lekova se izdaje o trošku osiguranja, pa i među onima koji su ostali na takozvanoj pozitivnoj listi sve je više onih za koje se plaća procentualno učešće koje u nekim slučajevima iznosi i do 90 odsto cene leka.

„Od početka ove godine za fiksnu participaciju za lekove naplaćeno je 316.893.800. dinara, a za procentualno učešće u troškovima terapije 1.257.711.245 dinara“, kaže Sanja Mirosavljević, portparol Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. Prema zvaničnim podacima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja, broj lekova koji se propisuju na lekarski recept smanjen je prošle godine za 13 odsto. Istovremeno je participacija, u proseku, povećana za šest odsto.

To direktno pokazuje da trošak lečenja sve više pada na teret samih pacijenata, a lekari sve češće svedoče da oboleli još u ordinaciji kažu da neće uzimati preporučeni lek koji se ne izdaje na recept, jer nemaju novca, navodi beogradski list.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *