Због њиховог договора, АМЕРИКА СПРЕМА ХАОС НА БАЛКАНУ!

Zbog njihovog dogovora, AMERIKA SPREMA HAOS NA BALKANU!

12 avgusta 2016

599511_2016-08-09t154812z-115090886-s1betulxboaa-rtrmadp-3-russia-turkey_f„Amerika će izazvati haos na Balkanu zbog novog saveza ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana“ upozoravaju ruski mediji.

Obnovljeni odnosi dve zemlje stavljaju Balkan u srce konflikta

Oni tvrde da SAD neće dozvoliti nastavak radova na gasovodu „Turski tok“, kojim bi ruski gas dolazio do evropskih zemlja, pa neće prezati čak ni od izazivanja nereda u državama na njegovoj trasi, a to su Grčka, Makedonija i Srbija.

Ruski mediji pišu da je Vašington odahnuo nakon što je Turska oborila ruski „suhoj“ nad Sirijom i Putin prekinuo sve veze s Ankarom. Međutim, pomirenje dve zemlje i dogovor o nastavku projekta „Turski tok“ predstavljaju novu opasnost po ceo Balkan.

Vašington gura svoje projekte

Balkan može živeti u miru samo ako Beograd, Atina i Skoplje odustanu od partnerstva s Moskvom i u potpunosti se okrenu Vašingtonu

– Amerika odavno gura projekat „Transjadranskog gasovoda“ (TAP), kojim u Evropu treba da stigne azerbejdžanski gas. Iako Vašington u tome nema udela, već je u pitanju zajednički projekat kompanija iz Britanije, Azerbejdžana, Italije, Belgije, Španije i Švajcarske, SAD žele da proguraju taj gasovod kako bi izolovale Rusiju. To ostavlja prostora i da Amerika prodaje Evropi svoj tečni gas, što je već počela da radi – navode ruski mediji.

Oni podsećaju da je Vašington izazvao haos na Balkanu prošle godine kako bi zaustavio projekat „Turski tok“, te da to može da se očekuje i sada.

– Čim su u aprilu 2015. „Gasprom“ i Turska potpisali sporazum o projektu i izjavili da će gasovod biti operativan krajem 2016, to je administraciji Baraka Obame bio znak da mora da deluje. Istog dana počeli su neviđeni pritisci na prezaduženu Grčku, a makedonska opozicija volšebno je dobila transkripte čak 20.000 prisluškivanih državnih razgovora, što je izazvalo velike proteste i nerede – podsećaju ruski mediji.

Umalo rat u Makedoniji

Amerikanci se tu nisu zaustavili, već su umalo izazvali i rat u Makedoniji. To se protumačilo kao upozorenje Beogradu, koji je tada kao i Skoplje bio zainteresovan za ruski gas, da Srbiju čeka ista sudbina.

Amerika odavno gura projekat „Transjadranskog gasovoda“ (TAP), kojim u Evropu treba da stigne azerbejdžanski gas

– Albanski teroristi s Kosova 9. maja izveli su krvavi napad u Kumanovu, koji umalo nije prerastao u građanski rat. Bilo je jasno da su to izvele SAD. Obama je prethodno u Skoplje poslao novog ambasadora Džesija Bejlija, a za uslugu kosovskih Albanaca nije trebalo ni da moli, jer se podrazumeva da je Priština američki dužnik. Taj konflikt lako je mogao da se prelije na region i bio je svojevrsna pretnja svim zemljama Balkana, koja se isplatila. Nakon toga Grčka je ušla u projekt TAP, a očekuje se da nova makedonska vlada to isto uradi – objašnjava moskovska štampa.

Konflikt na Balkanu neminovan

Mediji zato smatraju da će Bela kuća i ovog puta učiniti sve šta treba samo da bi smanjila ruski uticaj u Srbiji, Mekedoniji i Grčkoj.

– Balkan može živeti u miru samo ako Beograd odustane od partnerstva s Moskvom i u potpunosti se okrene Vašingtonu. Mir će biti i ako Grčka odbije pobude Moskve i zalupi vrata kraku rusko-turskog gasovoda. Jednako tako je dovoljno da vlasti nestabilne Makedonije posete američku ambasadu i zakunu se na večnu vernost Vašingtonu – zaključuju ruski mediji.

Od konflikta na Balkanu zbog saveza Putina i Erdogana strahuje i srpski spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić. On za Informer ističe da se promena odnosa između Rusije i Turske mora odraziti na naše prostore.

– Ovo je prilika da i Rusija i Turska prošire svoj uticaj na Balkan, što im je odavno neskrivena želja. Međutim, širenje njihovog uticaja sigurno će pokušati da spreči Amerika, pa je stoga konflikt neminovan – smatra Jakšić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zeljko says:

    Dobio sam poziv da se javim u pričuvu ( rezervu na srpskom ) da mi daju ratni raspored , ozbiljan sam ! Dakle još malo nam je ostalo vremena za normalan život jer kao što " vidim " ako vremenski uvjeti budu kako treba u listopadu ( oktobru ) ove godine novi rat na Balkanu slijedi , povod imamo " Dodikov referendum " !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *