Zbog oslobađanja Perišića „Majke Srebrenice“ izvređale sudiju Merona

Zbog oslobađanja Perišića „Majke Srebrenice“ izvređale sudiju Merona

5 марта 2013

MeronMajkeŽene čiji su članovi porodice nastradaliu vreme operacije Srebrenica,  okupljene u Udruženju „Majke enklava Srebrenica i Žepa“, uputile su, saznaje Intermagazin, pismo predsedniku Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) Teodoru Meronu, sugerišući mu da podnese ostavku zbog oslobađanja bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Jugoslavije, Momčila Perišića.

Majke Srebrenice odlučile su da se pismom obrate Teodoru Meronu pre svega zbog njegovog predsedavanja Žalbenim većem koje je ukinulo prvostepenu presudu Perišiću od 27 godina zatvora i pustilo ga na slobodu, ali i kao predsedniku Haškog tribunala.

„Mnogo puta smo se sastajale sa Vama kao predsjednikom ICTY-a. Na svakom susretu smo Vam ‘otvorili dušu i srce’, iznosile svoje patnje, strahove, ali i probleme. Mislili smo da Vi, kao čovek koji je preživeo holokaust, razumete našu bol i da suosećate sa nama. Mislili smo da nikada nećete zloupotrebiti naše poverenje i smatrati nas samo kao deo protokola koji Vam nalaže Vaša funkcija“, poručile su „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ predsjedniku Haškog suda i podsetile ga da su mu, odmah nakon izricanja prvostepene presude generalu Vojske Jugoslavije, otvoreno rekle kako se u međunarodnim krugovima javno govori  da će Perišić biti oslobođen.

Ovo obraćanje otkrilo je jedan vrlo interesantan podatak koji govori o pokušaju pritiska na sud od strane Majki Srebrenice. Naime, Majke Srebrenice same tvrde  da ih je Predsjednik Haškog suda primio u svom kabinetu svega nekoliko sati pre oslobađanja Perišića, što smatraju vrhunskim činom licemjerstva, s obzirom da je nedugo nakon toga Meron učestvovao u donošenju odluke koja ih je žestoko razljutila. O tome kako je došlo da ih Meron primi u tako osetljivom trenutku, nije bilo ni reči.

„Vašu odluku da se sastanete sa nama, žrtvama genocida, nekoliko sati pre oslobađanja Momčila Perišića, smatramo vrhuncem Vašeg licemerja i ponižavajućom zloupotrebom Vaše funkcije. Održavanje sastanka sa žrtvama nekoliko sati pre izricanja oslobođajuće presude Perišiću doživeli smo kao najstrašniju moru koja nam se desila nakon genocida”.

„Ubicamo smo bili samo broj, a šta smo Vama“, upitale su Majke Srebrenice predsednika Haškog suda, sugerišući mu da se samoinicijativno isključi od daljih odlučivanja u žalbenim postupcima i da zatraži da ga na čelu Haškog suda zameni osoba koja će “dostojno predstavljatu funkciju predsednika”.

Podsećamo da je za slučaj Srebrenica do sada u Haškom tribunalo osuđeno nekoliko srpskih generala i visokih oficira ali da nije osuđen ni jedan Bošnjak (Musliman) za zločine počinjene nad Srbima u okolini Srebrenice i nad Srbima u Bosni uopšte. Haški tribunal je jedino podigao optužnicu protiv Nasera Orića ali je nakon skandaloznog procesa doneo oslobađajuću presudu, bez obzira što se Orić sam hvalio svojim oružanim akcijama na području Srebrenice gde je ubijeno više od tri hiljade Srba, uglavnom civila.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u