ЗБОГ ОВЕ РУСКЕ ПРЕТЊЕ ТУРЦИ НЕ СМЕЈУ ДА ЗАТВОРЕ БОСФОР: Отворићемо га са два ракетна плотуна, али онда неће бити Истанбула!

ZBOG OVE RUSKE PRETNJE TURCI NE SMEJU DA ZATVORE BOSFOR: Otvorićemo ga sa dva raketna plotuna, ali onda neće biti Istanbula!

19 januara 2016

varyag-1Turska je, izgleda, počela da koristi svoj glavni adut u odnosima s Rusijom. Jer, pojavljuju se oprečne informacije s obala Bosfora da tamo desetine ruskih brodova stoje satima zbog sporosti turskih činovnika, te da je moreuz potpuno zatvoren…

Problem Bosfora je toliko osetljiv, da ispliva pri i najmanjem zaoštravanju odnosa s Turskom.

Jedna od glavnih svetskih saobraćajnih arterija obezbeđuje izlaz u svetski okean celoj jugoistočnoj Evropi: tu su i Bugarska, i Rumunija, i Gruzija, i Ukrajina.

Svakodnevno kroz Bosfor prolaze stotine brodova, kretanje je veoma intenzivno. A pošto je na najužem mestu širok svega 700 metara, a i s jedne i s druge strane je Istanbul, to što Turska trenutno radi u moreuzu, otežući sa kontrolom ruskih brodova, podseća na ucenu.

„Turska kao mali avlijaner napada veliku Rusiju“ – izjavio je lider Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski.


Poslednji put Turska je pretila zatvaranjem Bosfora za vojne brodove SSSR krajem 70-tih godina. Tada je sovjetski ministar inostranih poslova Andrej Gromiko rekao na koktelu u Beloj kući da će Crnomorskoj floti za prolazak u Sredozemno mora biti potrebno samo par raketnih plotuna.

Pritom je upozorio: „Usled toga će se, osim Bosfora, pojaviti još dva moreuza, ali, avaj, neće biti Istanbula!“

To upozorenje je Ankari bilo dovoljno za sledećih više od 30 godina.

(Fakti.org)

KOMENTARI4 komentara

 1. Krajisnik says:

  Dace Bog pa ce ga turci zatvoriti do sutra ;).

 2. Baja says:

  Hmmmmm........!

 3. Perfidija says:

  Avlijaner? Pa ne bih baš bio srećan da me ugrize. E, sad! Da li bi imao petlje da ga cakam nogama ili da pobegnem, ne znam.(Znam, ali ne znam, i neću da kažem pa da mi se smejete) Ajd da vidimo kako će Rusija rešiti, ne zatvaranje Bosfora, nego mnogo goru igru - zadržavanje! Nema dokaza, nema svedoka a ipak sve stoji. To se zove perfidna igra, a koliko je meni poznato ta reč nosi u sebi i značenje uspeha, iako je on negativan. Dobro, zavisi skoje ste strane.

 4. ??? says:

  Turska kao velika sila počela da sluša amere, šta joj to treba??? Koga su oni usrećili, kada i svoj narod maltretiraju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *