Због овог документа пала је КРВ У СКОПЉУ

Zbog ovog dokumenta pala je KRV U SKOPLJU

30 aprila 2017

(foto: Pixabay)

Političkoj drami u Makedoniji ne nazire se kraj. Opozicija je nakon izglasavanja Talita Džeferija za predsednika Sobranja najavila formiranje nove vlade, a pristalice VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog nove proteste. U srži problema je dokument nazvan „Tiranska platforma“.

Platformu su usvojile Demokratska unija za integraciju (DUI), pokret „Besa“ i Alijansa za Albance u januaru ove godine, mesec dana nakon izbora i upravo ovaj dokument postavljen je kao uslov SDSM-u Zorana Zaeva za podršku formiranje vlade.

Dokument je brzo podigao buru u regionu. Veći deo javnsoti ocenio ga je kao korak ka osnivanju Velike Albanije sa jasnim granicama i podelu i rasparčavanje Makedonije. Za Srbiju posebno je bio problematičan zahtev za usvajanje rezolucije u Sobranju kojiom bi Srbi i Srbija bili optuženi za navodni genocid počinjen nad Albancima u toj zemlji u periodu između dva rata.

Demokratska partija Srba u Makedoniji tvrdila da se u toj rezoluciji „izričito traži da srpski narod bude proglašen genocidnim“, ali iz SDMS to je demantovano i loptica je prebačena na drugu stranu. Zaevje tvrdio da je reč o propagandi VMRO DPNME i pokušaju da se „Makedonci posvađaju sa bratskim srpskim narodom“.
Većina analitičara ocenila je da bi pokušaj da se donese takva presuda bio uzaludan jer ne postoji pravno utemeljenje za tako nešto, kao i da je reč o klasičnoj provokaciji.

Šta još sadrži Tiranska platforma?

Poziva se i na usvajanje rezolucije u Sobranju kojom se, kako se tvrdi, osuđuje „genocid nad albanskim narodom u Makedoniji“ u periodu 1912. do 1956. godine

Uvođenje albanskog kao službenog jezika. Zahteva se i upotreba albanskog jezika na svim državnim nivoima, kao i da u Ustavu treba da stoji da su zvanični jezici Makedonije „makedonski sa svojim ćiriličnim pismom i albanski sa svojim alfabetom“

Otvaranje debate o zastavi, himni i grbu Makedonije. Albanaci tvrde da se ovaj zahtev odnosi na potrebu da državni simboli „odražavaju multietničnost društva i entičku jednakost“, dok se sa druge strane tumači kao „albanizacija“ Makedonije

„Nije Tiranska platforma, nego platforma Albanaca iz Makedonije“

Sporna platforma usvojena je u januaru, prema rečima lidera DUI, pod pokroviteljstvom albanskog premijera Edija Rame koji se brzo ogradio od „pokroviteljstva“ i izjavio da sporni dokument nije „Tiranska platforma“, već „platforma Albanaca iz Makedonije“.

Iako je Rama tvrdio da je Albanija pružila pomoć kroz dijalog, odnosno, kako je rekao, rukovodstvo Albanije „imalo je odvojene sastanke sa liderima albanskih partija u Makedoniji i na tim sastancima su vođene beleške, a onda su te beleške objedinjene na jednom papiru“.

Demanti je stigao od samog Zaeva, koji je, braneći Tiransku platformu, potvrdio da je dokument sastavljen u albanskoj prestonici.

– Deklaracija je potpisana u Tirani. Sastavljena je u Makedoniji kao deo njihovih predizbornih programa, ali su se sastali u Albaniji kako bi se sve stranke albanskog bloka okupile na jednom mestu – rekao je tada Zaev.

Platforma je bila na stolu i u neuspešnim pregovorima s prvim mandatarom, liderom VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim, koji je kasnije ovaj dokument nazovao „korakom ka osnivanju Velike Albanije“.

(Blic)

KOMENTARI3 komentara

  1. kuka says:

    A zašto se sve stranke albanskog bloka nisu mogle okupiti na jednom mestu negde u Makedoniji? Šta ih je sprečavalo? Užas!

  2. Vojna I ojdeSe says:

    Nishta nije sstrasno I crno. Shah je I beli I crni... A na platformi nema crno zlato naftu... Pa ko nosi shibicu da zapali zlato.

  3. Predrag says:

    Apsurdno ali istinito je to da su tzv.Ohridskim dogovorom (znaci pored albanaca) i Srbi upisani u Ustav Makedonije kao jedna od pet manjih nacionalnih zajednica u Makedoniji (pored Makedonaca i Albanaca tu su nabrojani i Srbi ,Bosnjaci,Turci,Vlasi i Romi)!Sto se tice jezika isada je pri dobijanju licnih dokumenata (licna karta i pasos)moguce da pored imena ispisanog na makedonskom,bude ispisano i na jeziku tvoje zajednice i to bez obzira na to gde zivis u Makedoniji i niz drugi zahteva... A sto se tice genocida,ko je kriv Srbima sto genocid koji su oni doziveli u NDH nikad ozbiljno nisu postavili kao temu niti u bivsoj SFRJ,niti pak posle raspada te drzave,pa je danas taj uzasan genocid u drugom planu u odnosnu na tzv.genocid u Srebrenici,ili pa ova smesna inicijativa albanskih partija iz Mkedonije ciji su neki od lidera potomci vodja Balistickih grupa koje su terorizirali pravoslavno stanovnistvo i na Kosovu i u zapdnoj Makedoniji,a koje su komunisti u posleratnoj SFRJ takoreci amnestirali u ime tzv."Bratstva i jedinstva".!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *