ЗБОГ ОВОГА МИЛО ХОЋЕ НОВУ ЦРKВУ: Иза напада на српске светиње стоји НАТО!

ZBOG OVOGA MILO HOĆE NOVU CRKVU: Iza napada na srpske svetinje stoji NATO!

26 februara 2020

Pošto su masovne litije protiv Zakona o slobodi veroispovesti pokazale da vlast u Crnoj Gori neće lako sprovesti naum otimanja imovine SPC, stižu novi a jednako opasni predlozi za rešenje krize.

– Tako su predlozi da Crkva krene u pravcu veće „autonomije“, a za početak da ostane bez reči – srpska. Hteli bi i crkvu po NATO obličju – kaže analitičar Boško Vukićević.Preko određenih medija i nevladinih organizacija, koji nezvanično važe za „rezervnu ekipu NATO-a“, plasira se, naime, teza da litije nisu rešenje, te da je neophodan dogovor Mitropolije crnogorsko-primorske i države, ali takav koji podrazumeva veći stepen autonomije crkve u Crnoj Gori.

Plan po obličju NATO

Kriza zbog zakona o slobodi veroispovesti je, naime, podsetila da u Crnoj Gori postoje dva stuba politike NATO-a, preko kojih se odvijaju i kontrolišu svi društveni procesi.

Prvi je oličen u eliti na vlasti, koju u najkraćem reprezentuju predsednik DPS-a Milo Đukanović i partija kojom rukovodi skoro 30 godina.

Drugi je takozvana grupa „nezavisnih intelektulaca“ i „emancipatora“ okupljenih oko nekih medija i prozapadnih NVO-a, koji godinama predstavljaju neku vrstu sigurnosnog osigurača i korektiva za politike Zapada – kako da DPS nikada ne bi skrenuo sa zadate putanje, tako i da slučajno u Crnoj Gori ne bi došla na vlast opozicija koja nije dovoljno prozapadna.

I dok je DPS sada otvorio pitanje otimanja crkvene imovine, proizvevši najveću društveno-političku krizu u zemlji u poslednjih 20 godina, veoma je zanimljivo i držanje i sugestije rezervne ekipe NATO-a.

Predlozi da SPC u Crnoj Gori dobije veću autonomiju

Prva je da litije ne mogu biti put do kojih se dolazi do promena u Crnoj Gori, a oslanja se na tvrdnje pojedinih američkih generala da je SPC samo produžena ruka Kremlja na Balkanu, a druga da se crkvena kriza zatvori tako što će Mitropolija crnogorsko-primorska i država sesti za sto i postići dogovor. A tu se pre svega misli na takav dogovor koji će podrzumevati da Pravoslavna crkva u Crnoj Gori dobije što veći stepen „autonomije“ u okviru SPC, neki bi rekli i autokefaliju…

Ili kako to navode neki prozapadni mediji – „ako Amfilohije relativno brzo završi pregovore sa Vladom oko statusa Crkve, onda je pod stare dane učinio nešto značajno za Crnu Goru“.

I u jedan i drugi scenario imaju za cilj postepeno preuzimanje već postojeće Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koje sada sačinjavaju četiri eparhije SPC i njihovo buduće prevođenje u (državnu) crnogorsku pravoslavnu crkvu.

O propalom projektu CPC na čelu sa Mirašem Dedeićem više niko ozbiljno i ne razmišlja, dok vlast za početak ozbiljno shvata i detalj oko oficijelnog imena crkve u Crnoj Gori, za koje se posebno zalaže da se iz njenog naziva izbriše pridev „srpska“.

Svi lajt-motivi struktura NATO-a

Analitičar Boško Vukićević razloge za ovakvo držanje „rezervnog ešalona NATO-a“, oličenog u prozapadnim NVO i uticajnim medijima, koji „dobronamerno savetuju“ mitropolita Amfilohija da „učini nešto istorijsko za Crnu Goru“, vidi kao njihovo očigledno pružanje boce sa kiseonikom režimu u agoniji, i to sa jednim ciljem – da ni po koju cenu ne sme biti doveden u pitanje kurs NATO-a ka Crnoj Gori.

Naš sagovornik nema dilemu da pomenute strukture mogu čak i da prihvate eventualnu smenu vlasti samo pod uslovom da se time ne ugrozi projekat Crne Gore, koji su osmislili evroatlantski čelnici.

– U tom smislu oni poput režima žele da i domaća Crkva bude po „obličju NATO-a“, tj. ona bi se morala distancirati od SPC koju su neki zapadni generali već označili kao eksponenta ruske politike i strateškog neprijatelja. Nekada je lajt-motiv pomenute ekipe bio „država pa demokratija“, potom „NATO pa demokratija“, dok bi sada on bio predstavljen u paroli „crkva pa demokratija“ – kaže Vukićević.

Ovaj analitičar je ipak uveren da ne postoji ni teoretska mogućnost da Crkva u Crnoj Gori udovolji potajnim željama drugog ešalona NATO-a o autonomiji ili autokefalnosti.

– Pre svega, treba istaći da je društveni i politički značaj eksponenata rezervnog NATO ešalona rapidno opao, i njihovi predlozi nemaju preteranu važnost za bilo koga. S druge strane, Crkva veoma mudro vodi čitav ovaj proces; ona svima stavlja do znanja da nije pod uticajem stranih faktora, ali i da neće dozvoljavati bilo kome da utiče na pitanja njenog unutrašnjeg ustrojstva – kaže Vukićević i dodaje:

– Crkveni velikodostojnici iz Crne Gore ni u jednom trenutku nisu doveli u pitanje pripadnost njihovih eparhija Srpskoj pravoslavnoj crkvi, već su uporno isticali slogu i jedinstvo u okviru SPC. Takvo mudro i principijelno držanje Crkve u ovim vremenima je zaslužno za ogromno poverenje, podršku i popularnost koju ona ima kod vernika u Crnoj Gori.Uzalud vam kamenje na Amfilohija – morate krenuti na Boga

Podsetimo, Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori pažljivo odmerava svaki potez. Litije su sve masovnije i protiču bez incidenata. U međuvremenu, eparhije SPC u Crnoj Gori su već dobile podršku od glavnih adresa pravoslavlja – Jerusalima, Carigrada i Moskve, ali i od rimskog pape. Na Cetinju su takođe pravilno razumeli i da se glavni svetovni gospodari Crne Gore nalaze na zapadnim adresama, pa su posete delegacije Mitropolije Vašingtonu, kao i sastanak mitropolita Amfilohija sa britanskom ambasadorkom u Podgorici urodili plodom, nakon čega je Đukanoviću momentalno poslat signal da tokom litija ne sme da povuče policiju sa crnogorskih ulica.

Istovremeno, SPC u Crnoj Gori je više puta ponovila da litije nisu inspirisane i ni na koji način povezane sa Beogradom, odakle stižu poruke da Srbija ne želi da se meša u unutrašnja pitanja Crne Gore, ali traži da se poštuju prava Srba.

(Agencije)

KOMENTARI18 komentara

 1. punca says:

  DA LI JE MILO PUŠTEN NIZ VODU! CG je postala 29 članica NATO-a 5.6.2017, i s'tim su vrata PAKLA NA BALKANU OTVORENA ZA ZAPADNI BALKAN . Bumerang dolazi uvek.

  • Ivana says:

   NATO, Vatkan i Evropa vekovni osvedočeni srbomrsci ništa nova samo narod srpski mora više da misli a ne da radi na pamet kao u vekovima koje smo izgubli glupom politikom prema "braći" hrvatima, šiftarima, zlovencima, bošnjacima, milogorcima i ostaloj žgadiji koja zdušno radi na uništenju Srbije.

  • Duh proroštva says:

   Ko s Đavolom tikve sadi.. ? Pobraće gnev Božiji!

  • Velika Metla says:

   Crna Gora nije članica naci-nato-a,nego Milo i njegova "elita",koja voli Crnu Goru po sistemu "moja Crna Gora-moja guzica"!

 2. Slobodanka says:

  Četvrti krstaški rat (1202 - 1204 godine) pokrenut je od strane pape Inoćentija trećeg sa ciljem osvajanja Egipta. Međutim zbog nedostatka novca krstaši su najpre pristali da za Mletačku republiku zauzmu Zadar, a zatim da prvo za Aleksija Anđela, a potom za sebe da osvoje Carigrad i da sruše Vizantiju. Tadašnje pljačkanje Carigrada bilo je najveće u srednjem veku, kao i ubijanje domaćeg stanovništva. To nije kraj! Na delu teritorije Vizantije napravili su krstašku državu LATINSKO CARSTVO, a ni preostali deo Vizantije nije ostao ceo nego se i on raspao na tri manje državice (Epirska despotovina, Nikejsko carstvo, Trapezuntsko carstvo). DA LI PRIMEĆUJETE SLIČNOSTI NEKAD I SAD? E sad im samo nedostaje da naprave kao nekad svoje LATINSKO CARSTVO na delu teritorije koju imaju pod kontrolom, tačnije da i pravoslavna crkva bude pod natovskom kontrolom. S tim da sada glavni zapovednik svih igara je NATO, a papa ne igra baš onoliku ulogu kao nekad.

  • SRBSKI CAR DUŠAN NEMANJIĆ SILNI says:

   RIMSKI PAPA INOKENTIJE III I KRSTAŠI SU OKUPIRALI SRBSKI ZADAR 1203 GODINE!

   • Slobodanka says:

    Da, i odmah posle toga krenuli su na Carigrad. Ali meni ovo danas jako liči kao da oni nastavljaju te stare verske i pljačkaške ratove. Kao da su se povampirili najgori iz tih dana pre 8 vekova i nastavili u ovom vremenu da ostvaruju svoje stare ciljeve.

   • Slobodanka says:

    Naprimer u Carigrad su krenuli tobože da pomognu Aleksiju Angelu da povrati vlast na prestolu, a to je slično kako bi oni sad da pomognu Milu da sačuva pronatovsku vlast. A zatim su se krstaši posvadjali oko obećanog novca za ratovanje i to iskoristili kao povod da sruše i opljačkaju celu Vizantiju, sa čime je bio saglasan i papa.

 3. Djoka Brica says:

  Jos malo pa je gotov.

 4. Pera says:

  Ta cionisticka stoka u americi nesme da pisne po pitanju verskih sloboda !

 5. deda mraz says:

  Ma naslov vam je bez veze jer iza svega stoji komunisticki sljam sa ovom mucavom lopovskom bitangom na celu,a nato im samo cuva guzicu jer su ih 1943 god. priznali u borbi protiv Srba.

 6. CILE says:

  NISTA NOVO,TO SE VEC ZNA

 7. Predrag says:

  Biće tu još svašta,glavni krivac je Srbija , nesposobni političari i nejedinstvo. Srbija je mnpgo jača a dpzvolila je jednoj običnoj bandi kojoj ništa nije sveto da drži dobar deo srpskog naroda kao taoce. Davno je trebalo slomiti tog bandita al se u Srbiji još nije našao junak sposoban za to. Nikad nije kasno al izgleda da kod nas dolaze sve gori i gori koji su spremni da ponize srpski narod do tatalnog gubitka identiteta i prelaska u homoseksualnost o dobrovoljnpg okretanja leđa.

  • Duh proroštva says:

   Nije srbija kriva, već čoveci željni vlasti, a to se zove politika-višestranačka borba za vlast, i oni ne gledaju i ne biraju sredstva makar postali gejevi i prodali čak i ono što im niko i ne traži. Ali doći će Hristos sa silom vojske nebeske da bi svakome od nas dao po delima svojim. Njemu slava, čast i hvala!

   • Gagi says:

    Stvoritelj svega na nebu i zemlji je izgleda napravio neku gresku kada je stvarao ljudski rod. Kod zivotinja je to prilicno dobro uradio, oni imaju svoju hijerarhiju koju postuju i nemaju nekih vecih problema za opstanak. Kod zivotinja se pravila striktno postuju i tu nema mentalnih improvizacija. Zenke zivotinja uvek i nepogresivo nadju najmocnijeg partnera sa kojim produzavaju potomstvo i nastavljaju vrstu.Stvoritelj je dajuci ljudskom rodu mogucnost verbalne komunikacije unakazio taj isti rod, od tog momenta nije vise bilo bitno ko je jak i sposoban da nastavi zdravu i dobru vrstu, vec,ko se bolje verbalno predstavlja i slika laznu stvarnost. Poznati su nam u istoriji perfektni oratori koji su unakazili ljudsku vrstu, svi do jednog su se bavili politikom, takav je sled "nase" evolucije. Ljudska vrsta je zapostavila intuiciju koju ima, prefidnim oratorima i prevarantima ta sposobnost nije isla u prilog, zbog toga su na sve moguce nacine nalazili resenje kako da plasiraju svoje lazi i odvoje narod od zivotne intuicije i stvarnosti. Pocelo je sa Gutenbergom, danas je to nezamisliv "napredak" medijskog sludjivanja ljudske vrste. Ljudsku intuiciju i prozorljivost su totalno "ugasili" svojim izuzetno agrsivnim i pokvarenim verbalnim nasiljem. Voleo bih da dodje Hristos i napravi malo reda u ljudskoj vrsti,ON je svojim licnim delima i svojom licnom zrtvom pokazao i ucio ljudsku vrstu pravoj zivotnoj istini i ponasanju.Ipak, pre nego sto dodje, morao bi prethodno da se konsultuje (ako moze) sa Stvoriteljem svega na kugli zemaljskoj. Ocigledno je da NJEGOVO prvo pojavljivanje nije donelo znacajne rezultate za ljudski rod, gore je nego ikada.

 8. Kulak says:

  Bliži li se kraj ovom diktatoru?Odumire li mafiozo?

  • Predrag says:

   neće on bez čvrste ruke,neka se nikp ne zavarava. đavo se molitve i kletvi ne boji već samo vatre.

 9. Duh proroštva says:

  E, a umesto krsta na crkvu stavite NATO zvijezdu, da vi svjetli dan i noć. Samo vala da nešto nije srpsko u Crnu Goru, pa onda vala mora da istrjebite sebe same, ili da modifikujete genetiku u kakvo nato-živinče.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *