ЗБОГ ОВОГА МИЛО ХОЋЕ НОВУ ЦРKВУ: Иза напада на српске светиње стоји НАТО!

ЗБОГ ОВОГА МИЛО ХОЋЕ НОВУ ЦРKВУ: Иза напада на српске светиње стоји НАТО!

26 фебруара 2020

Пошто су масовне литије против Закона о слободи вероисповести показале да власт у Црној Гори неће лако спровести наум отимања имовине СПЦ, стижу нови а једнако опасни предлози за решење кризе.

– Тако су предлози да Црква крене у правцу веће „аутономије“, а за почетак да остане без речи – српска. Хтели би и цркву по НАТО обличју – каже аналитичар Бошко Вукићевић.Преко одређених медија и невладиних организација, који незванично важе за „резервну екипу НАТО-а“, пласира се, наиме, теза да литије нису решење, те да је неопходан договор Митрополије црногорско-приморске и државе, али такав који подразумева већи степен аутономије цркве у Црној Гори.

План по обличју НАТО

Kриза због закона о слободи вероисповести је, наиме, подсетила да у Црној Гори постоје два стуба политике НАТО-а, преко којих се одвијају и контролишу сви друштвени процеси.

Први је оличен у елити на власти, коју у најкраћем репрезентују председник ДПС-а Мило Ђукановић и партија којом руководи скоро 30 година.

Други је такозвана група „независних интелектулаца“ и „еманципатора“ окупљених око неких медија и прозападних НВО-а, који годинама представљају неку врсту сигурносног осигурача и коректива за политике Запада – како да ДПС никада не би скренуо са задате путање, тако и да случајно у Црној Гори не би дошла на власт опозиција која није довољно прозападна.

И док је ДПС сада отворио питање отимања црквене имовине, произвевши највећу друштвено-политичку кризу у земљи у последњих 20 година, веома је занимљиво и држање и сугестије резервне екипе НАТО-а.

Предлози да СПЦ у Црној Гори добије већу аутономију

Прва је да литије не могу бити пут до којих се долази до промена у Црној Гори, а ослања се на тврдње појединих америчких генерала да је СПЦ само продужена рука Kремља на Балкану, а друга да се црквена криза затвори тако што ће Митрополија црногорско-приморска и држава сести за сто и постићи договор. А ту се пре свега мисли на такав договор који ће подрзумевати да Православна црква у Црној Гори добије што већи степен „аутономије“ у оквиру СПЦ, неки би рекли и аутокефалију…

Или како то наводе неки прозападни медији – „ако Амфилохије релативно брзо заврши преговоре са Владом око статуса Цркве, онда је под старе дане учинио нешто значајно за Црну Гору“.

И у један и други сценарио имају за циљ постепено преузимање већ постојеће Православне цркве у Црној Гори, које сада сачињавају четири епархије СПЦ и њихово будуће превођење у (државну) црногорску православну цркву.

О пропалом пројекту ЦПЦ на челу са Мирашем Дедеићем више нико озбиљно и не размишља, док власт за почетак озбиљно схвата и детаљ око официјелног имена цркве у Црној Гори, за које се посебно залаже да се из њеног назива избрише придев „српска“.

Сви лајт-мотиви структура НАТО-а

Аналитичар Бошко Вукићевић разлоге за овакво држање „резервног ешалона НАТО-а“, оличеног у прозападним НВО и утицајним медијима, који „добронамерно саветују“ митрополита Амфилохија да „учини нешто историјско за Црну Гору“, види као њихово очигледно пружање боце са кисеоником режиму у агонији, и то са једним циљем – да ни по коју цену не сме бити доведен у питање курс НАТО-а ка Црној Гори.

Наш саговорник нема дилему да поменуте структуре могу чак и да прихвате евентуалну смену власти само под условом да се тиме не угрози пројекат Црне Горе, који су осмислили евроатлантски челници.

– У том смислу они попут режима желе да и домаћа Црква буде по „обличју НАТО-а“, тј. она би се морала дистанцирати од СПЦ коју су неки западни генерали већ означили као експонента руске политике и стратешког непријатеља. Некада је лајт-мотив поменуте екипе био „држава па демократија“, потом „НАТО па демократија“, док би сада он био представљен у пароли „црква па демократија“ – каже Вукићевић.

Овај аналитичар је ипак уверен да не постоји ни теоретска могућност да Црква у Црној Гори удовољи потајним жељама другог ешалона НАТО-а о аутономији или аутокефалности.

– Пре свега, треба истаћи да је друштвени и политички значај експонената резервног НАТО ешалона рапидно опао, и њихови предлози немају претерану важност за било кога. С друге стране, Црква веома мудро води читав овај процес; она свима ставља до знања да није под утицајем страних фактора, али и да неће дозвољавати било коме да утиче на питања њеног унутрашњег устројства – каже Вукићевић и додаје:

– Црквени великодостојници из Црне Горе ни у једном тренутку нису довели у питање припадност њихових епархија Српској православној цркви, већ су упорно истицали слогу и јединство у оквиру СПЦ. Такво мудро и принципијелно држање Цркве у овим временима је заслужно за огромно поверење, подршку и популарност коју она има код верника у Црној Гори.Узалуд вам камење на Амфилохија – морате кренути на Бога

Подсетимо, Српска православна црква у Црној Гори пажљиво одмерава сваки потез. Литије су све масовније и протичу без инцидената. У међувремену, епархије СПЦ у Црној Гори су већ добиле подршку од главних адреса православља – Јерусалима, Цариграда и Москве, али и од римског папе. На Цетињу су такође правилно разумели и да се главни световни господари Црне Горе налазе на западним адресама, па су посете делегације Митрополије Вашингтону, као и састанак митрополита Амфилохија са британском амбасадорком у Подгорици уродили плодом, након чега је Ђукановићу моментално послат сигнал да током литија не сме да повуче полицију са црногорских улица.

Истовремено, СПЦ у Црној Гори је више пута поновила да литије нису инспирисане и ни на који начин повезане са Београдом, одакле стижу поруке да Србија не жели да се меша у унутрашња питања Црне Горе, али тражи да се поштују права Срба.

(Агенције)

KOMENTARI18 коментара

 1. punca says:

  DA LI JE MILO PUŠTEN NIZ VODU! CG je postala 29 članica NATO-a 5.6.2017, i s'tim su vrata PAKLA NA BALKANU OTVORENA ZA ZAPADNI BALKAN . Bumerang dolazi uvek.

  • Ivana says:

   NATO, Vatkan i Evropa vekovni osvedočeni srbomrsci ništa nova samo narod srpski mora više da misli a ne da radi na pamet kao u vekovima koje smo izgubli glupom politikom prema "braći" hrvatima, šiftarima, zlovencima, bošnjacima, milogorcima i ostaloj žgadiji koja zdušno radi na uništenju Srbije.

  • Duh proroštva says:

   Ko s Đavolom tikve sadi.. ? Pobraće gnev Božiji!

  • Velika Metla says:

   Црна Гора није чланица наци-нато-а,него Мило и његова "елита",која воли Црну Гору по систему "моја Црна Гора-моја гузица"!

 2. Slobodanka says:

  Четврти крсташки рат (1202 - 1204 године) покренут је од стране папе Иноћентија трећег са циљем освајања Египта. Међутим због недостатка новца крсташи су најпре пристали да за Млетачку републику заузму Задар, а затим да прво за Алексија Анђела, а потом за себе да освоје Цариград и да сруше Византију. Тадашње пљачкање Цариграда било је највеће у средњем веку, као и убијање домаћег становништва. То није крај! На делу територије Византије направили су крсташку државу ЛАТИНСКО ЦАРСТВО, а ни преостали део Византије није остао цео него се и он распао на три мање државице (Епирска деспотовина, Никејско царство, Трапезунтско царство). ДА ЛИ ПРИМЕЋУЈЕТЕ СЛИЧНОСТИ НЕКАД И САД? Е сад им само недостаје да направе као некад своје ЛАТИНСКО ЦАРСТВО на делу територије коју имају под контролом, тачније да и православна црква буде под натовском контролом. С тим да сада главни заповедник свих игара је НАТО, а папа не игра баш онолику улогу као некад.

  • SRBSKI CAR DUŠAN NEMANJIĆ SILNI says:

   RIMSKI PAPA INOKENTIJE III I KRSTAŠI SU OKUPIRALI SRBSKI ZADAR 1203 GODINE!

   • Slobodanka says:

    Da, i odmah posle toga krenuli su na Carigrad. Ali meni ovo danas jako liči kao da oni nastavljaju te stare verske i pljačkaške ratove. Kao da su se povampirili najgori iz tih dana pre 8 vekova i nastavili u ovom vremenu da ostvaruju svoje stare ciljeve.

   • Slobodanka says:

    Naprimer u Carigrad su krenuli tobože da pomognu Aleksiju Angelu da povrati vlast na prestolu, a to je slično kako bi oni sad da pomognu Milu da sačuva pronatovsku vlast. A zatim su se krstaši posvadjali oko obećanog novca za ratovanje i to iskoristili kao povod da sruše i opljačkaju celu Vizantiju, sa čime je bio saglasan i papa.

 3. Pera says:

  Ta cionisticka stoka u americi nesme da pisne po pitanju verskih sloboda !

 4. deda mraz says:

  Ma naslov vam je bez veze jer iza svega stoji komunisticki sljam sa ovom mucavom lopovskom bitangom na celu,a nato im samo cuva guzicu jer su ih 1943 god. priznali u borbi protiv Srba.

 5. Predrag says:

  Biće tu još svašta,glavni krivac je Srbija , nesposobni političari i nejedinstvo. Srbija je mnpgo jača a dpzvolila je jednoj običnoj bandi kojoj ništa nije sveto da drži dobar deo srpskog naroda kao taoce. Davno je trebalo slomiti tog bandita al se u Srbiji još nije našao junak sposoban za to. Nikad nije kasno al izgleda da kod nas dolaze sve gori i gori koji su spremni da ponize srpski narod do tatalnog gubitka identiteta i prelaska u homoseksualnost o dobrovoljnpg okretanja leđa.

  • Duh proroštva says:

   Nije srbija kriva, već čoveci željni vlasti, a to se zove politika-višestranačka borba za vlast, i oni ne gledaju i ne biraju sredstva makar postali gejevi i prodali čak i ono što im niko i ne traži. Ali doći će Hristos sa silom vojske nebeske da bi svakome od nas dao po delima svojim. Njemu slava, čast i hvala!

   • Gagi says:

    Stvoritelj svega na nebu i zemlji je izgleda napravio neku gresku kada je stvarao ljudski rod. Kod zivotinja je to prilicno dobro uradio, oni imaju svoju hijerarhiju koju postuju i nemaju nekih vecih problema za opstanak. Kod zivotinja se pravila striktno postuju i tu nema mentalnih improvizacija. Zenke zivotinja uvek i nepogresivo nadju najmocnijeg partnera sa kojim produzavaju potomstvo i nastavljaju vrstu.Stvoritelj je dajuci ljudskom rodu mogucnost verbalne komunikacije unakazio taj isti rod, od tog momenta nije vise bilo bitno ko je jak i sposoban da nastavi zdravu i dobru vrstu, vec,ko se bolje verbalno predstavlja i slika laznu stvarnost. Poznati su nam u istoriji perfektni oratori koji su unakazili ljudsku vrstu, svi do jednog su se bavili politikom, takav je sled "nase" evolucije. Ljudska vrsta je zapostavila intuiciju koju ima, prefidnim oratorima i prevarantima ta sposobnost nije isla u prilog, zbog toga su na sve moguce nacine nalazili resenje kako da plasiraju svoje lazi i odvoje narod od zivotne intuicije i stvarnosti. Pocelo je sa Gutenbergom, danas je to nezamisliv "napredak" medijskog sludjivanja ljudske vrste. Ljudsku intuiciju i prozorljivost su totalno "ugasili" svojim izuzetno agrsivnim i pokvarenim verbalnim nasiljem. Voleo bih da dodje Hristos i napravi malo reda u ljudskoj vrsti,ON je svojim licnim delima i svojom licnom zrtvom pokazao i ucio ljudsku vrstu pravoj zivotnoj istini i ponasanju.Ipak, pre nego sto dodje, morao bi prethodno da se konsultuje (ako moze) sa Stvoriteljem svega na kugli zemaljskoj. Ocigledno je da NJEGOVO prvo pojavljivanje nije donelo znacajne rezultate za ljudski rod, gore je nego ikada.

 6. Kulak says:

  Bliži li se kraj ovom diktatoru?Odumire li mafiozo?

  • Predrag says:

   neće on bez čvrste ruke,neka se nikp ne zavarava. đavo se molitve i kletvi ne boji već samo vatre.

 7. Duh proroštva says:

  E, a umesto krsta na crkvu stavite NATO zvijezdu, da vi svjetli dan i noć. Samo vala da nešto nije srpsko u Crnu Goru, pa onda vala mora da istrjebite sebe same, ili da modifikujete genetiku u kakvo nato-živinče.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u