ЗБОГ ОВОГА СТРАХУЈЕ АМЕРИКА И НАТО! Ево зашто је руски тенк невидљив на инфрацрвеном спектру (ВИДЕО)

ZBOG OVOGA STRAHUJE AMERIKA I NATO! Evo zašto je ruski tenk nevidljiv na infracrvenom spektru (VIDEO)

17 maja 2017

Jedan gledalac Parade Pobede 9. maja na Crvenom trgu snimio je prolazak tehnike pomoću specijalnog termovizijskog dodatka za mobilni telefon i postavio snimak na internet. Tako je otkrivena temperaturna signatura najsavremenijih tenkova T-14 „Armata“, modernizovanog tenka T-72B3, borbenih vozila pešadije „Kurganec-25“ i BMP-3, oklopnih transportera „Bumerang“ i „Rakuška-M“, najnovijih samohodnih haubica „Koalicija-SV“ kalibra 152 mm i blindiranih vozila „Tajfun-K“ i „Tigar-M“. Praktično je sva tehnika manje ili više „zasijala“ na snimku. Dobro se vidi „svetlosna“ razlika između mašina koje su napravljene po „klasičnoj“ šemi i savremenih modela

Ako se obrati pažnja na tenk T-72B3, borbeno vozilo pešadije BMP-3, blindirana vozila „Tajfun-K“ i „Tigar-M“, zenitne protivvazdušne raketne sisteme „Buk-M2U“ i „Pancir-S“, vidi se da toplotni trag motora, transmisije i gusenica odaje tu tehniku na borbenom polju i čini je vidljivom na udaljenosti od desetak kilometara. To znači ne samo da se tehnika može otkriti termovizorom, nego da se na nju mogu navoditi savremene protivtenkovske rakete poput američkih FGM-148Ы Javelin koje proizvode koncerni Raytheon i Lockheed Martin (to je prvi serijski protivtenkovski raketni sistem u svetu koji ima infracrveni sistem samonavođenja tipa IIR i radi na principu „ispali i zaboravi“

Međutim, ispostavlja se da je Javelin beskoristan kada je reč o tenku T-14 „Armata“. Njegov „toplotni portret“ u objektivu infracrvene kamere je vrlo bled, s obzirom da se svetli samo mali otvor izduvnog sistema motora. Time su potpuno potvrđene reči zamenika generalnog direktora naučno-industrijske korporacije „Uralvagonzavod“ Vjačeslava Halitova, koji je rekao da će novi ruski tenk biti napravljen po stelt tehnologiji. Materijal koji upija radio-signale i specijalna farba otežavaju brzo otkrivanje tenka u noćnim uslovima u infracrvenom dijapazonu, a „zasečeni uglovi“ kupole tenka upijaju radarske zrake kao kod aviona nove generacije F-22 Raptor i T-50.

Nevidljivo „odelo“ za tenk

Tenk T-14 ima i druge mogućnosti za opstanak i maskiranje na terenu. Za njega je specijalno napravljena maskirna cirada „Mantija“. To je spoj mekog platna „Nakidka“ maskirnih boja koje upija radio-signale i antikumulativnih rešetkastih ploča koje štite tenk od visokopreciznog protivtenkovskog oružja i sredstava za blisku borbu, tj. od ručnih protivtenkovskih bacača granata.

Princip funkcionisanja „Mantije“ je prilično jednostavan. Njome se prekriva tenk ili borbeno vozilo pešadije, ili druga oklopna tehnika. Tkanina „Mantije“ je napravljena po principu trostruke zaštite: upija radio-talase, odbija ih i istovremeno odbacuje, te na taj način efikasno smanjuje uočljivost objekta koji se kreće. Tako je toplotni trag upaljenih motora znatno manji, tako da tehnika nije uočljiva. To znači da je ne mogu „videti“ bojeve glave sa samonavođenjem na raketama Javelin, kao ni ostale rakete koje se navode na cilj pomoću toplotnog traga.

Po čemu se T-14 razlikuje od modernih zapadnih tenkova?

Veteran tenkovskih trupa i urednik lista „Arsenal Otečestva“ Viktor Murahovski kaže da danas nije dovoljno samo pojačati oklop borbenih vozila ili ih napraviti po stelt tehnologiji. Savremena zaštita tehnike podrazumeva kompleksna rešenja koja se sastoje od mnogih elemenata, počev od oklopa i rešetkastih ploča, preko elektronskih sistema do specijalnih „nevidljivih odela“.

Poredeći T-14 sa zapadnim modelima, konstruktori kažu da je on za 25-30% bolji od američkog „Abramsa“, francuskog „Leklerka“ i nemačkog „Leoparda 2“. Glavna osobenost ruskog tenka je u tome što se tenkisti ne nalaze u kupoli. Posada se nalazi u izolovanoj blindiranoj kapsuli, a upravlja tenkom daljinskim putem. Ovaj tenk ima novi dizel motor sa 1.500 konjskih snaga i novi top 2A82 kalibra 125 mm. Predstavnici fabrike kao osobenost ističu i višeslojni kompozitni oklop.

Mašine porodice „Armata“ imaju ultraljubičaste pelengatore, koji otkrivaju projektile i rakete po jonizovanom vazdušnom tragu njihovog motora. Na osnovu dobijenih podataka sistem aktivne zaštite tenka „Afganit“ presreće cilj pomoću specijalnog projektila, ili ga uništava vatrom iz mitraljeza velikog kalibra. Po rečima konstruktora, najmoderniji pelengatori ne otkrivaju samo ultraljubičasto zračenje samog cilja, nego i rakete i granate koje proleću u blizini, kao i eksplozije. Zahvaljujući tome, sistem dobro funkcioniše i pored raznih prirodnih smetnji jer sa visokom preciznošću može da razlikuje opasne i bezazlene ciljeve.

Pa ipak, eksperti kažu da T-14 „Armata“ treba da potvrdi sva ta borbena svojstva u pravim borbenim dejstvima.

KOMENTARI2 komentara

  1. goran says:

    Jos samo da naprave nevidljivu zenu.

  2. M says:

    To nije dobra ideja,skoči ti iznenada na glavu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *