Zbog poremećaja klime u Srbiju dolazi smrtonosni azijski stršljen

Zbog poremećaja klime u Srbiju dolazi smrtonosni azijski stršljen

6 jula 2014

hornet_1980499cNakon misterioznih crnih skakavaca koji su se pojavili u selu Belo Polje u blizini Kuršumlije, azijski stršljen, koji godišnje u Aziji u proseku ubije 40 ljudi, nakon Slovenije i Hrvatske uskoro bi mogao da stigne i u Srbiju.

Glavni uzrok najezde insekata neuobičajenih za naše podneblje su, kažu stručnjaci, klimatske promene.

– Njima su pogodovali ovi uslovi jer smo sada ušli u period vlažnije klime s visokim temperaturama. To je poremećaj ekološke ravnoteže. Verovatno su kao larve doneti preko neke robe, jer se vrlo lako prenose – objašnjava infektolog Vladan Ranković i dodaje da je isto ukoliko vas egzotični insekt ujede ovde ili kad otputujete na daleke destinacije, s obzirom na to da je reč o istoj vrsti.

– Oni nisu prenosioci bakterija i virusa, već luče otrove slične onima kod pauka i škorpiona. Deluju lokalno, uglavnom na nervni sistem. Ne daje se protivotrov, terapija je simptomatska, protiv šoka ili alergije, u zavisnosti od toga kakve su reakcije – ističe doktor Ranković i dodaje da je najvažnije da se što pre javite lekaru.

Crni skakavci koji su se pre nekoliko dana u velikom broju pojavili u ataru kuršumlijskog sela Belo Polje nepoznata su vrsta u Srbiji, a njihova masovna pojava bila je do sada karakteristična za Aziju, gde jata odraslih jedinki nanose velike štete usevima.

Nova zebnja se stvorila kad su se pojavile pretpostavke da bi uskoro mogli da nas nasele i azijski stršljenovi, poznati i kao stršljeni ubice, koji već nekoliko meseci izazivaju paniku među stanovništvom Slovenije i Hrvatske.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *