Због рачуна остају и без куће

Због рачуна остају и без куће

2 априла 2015

01.jpg_620x0 345Извршитељи су кренули у жестоку офанзиву на адресе десетина хиљада грађана који не плаћају комуналије. За београдски „Инфостан“ утеривачи наплаћују обавезе из априла прошле године, док су већ кренула утужења за мај, јер ови дугови застаревају у року од годину. У истом сосу су и мали и велики дужници, јер се не гледа износ дуга, већ број неплаћених рачуна. Извршитељи на различите начине наплаћују обавезе – од стављања блокаде на плату и пензију, до одузимања имовине.

Иако смисао закона о извршењу није „убити дужника“ већ наплатити се од њега, судбина грађана зависи највише од тога који им извршитељ „закуца“ на врата.

– Имао сам 40.000 дуга за комуналије, а извршитељ ми је, уместо да стави забрану на пензију и намири дугове на рате, што сам му и сам предлагао, одузео аутомобил „форд мондео“ који вреди око 3.000 евра, проценивши га на 180.000 динара – огорчено прича Новосађанин Ненад С. (71).

– А мој дуг, са све његовим накнадама, није достизао 100.000 динара. Имам сазнања да је аутомобил продат за 120.000 динара. На поступак овог извршитеља жалио сам се и Министарству правде и Комори извршитеља, и сада чекам њихов одговор.

Грађанима који дугују за комуналије, телефонске рачуне или по неком другом основу, извршитељи имају право да од плате узму две трећине, а са остатком новца требало би да преживе месец. То им омогућава судска пресуда са којом крећу у харач. Такође, утеривачи дугова имају право да се прво они намире, за учињене услуге, а затим предузеће које тражи свој новац. На крају ланца су банке, уколико дужник има кредит или кредитну картицу.

– Не постоји ниједан законски основ који каже да извршитељ мора да води рачуна о другим дуговима дужника. Њега, практично, не занима да ли он има кредит за стан и да ли ће му, блокирајући му две трећине примања, колико је законски максимум, направити нови проблем са другим повериоцем. Међутим, висина месечне блокаде може да се договори у непосредном састанку са извршитељем, и да се рата отплате сведе на нормалну меру – објашњава за „Новости“ правник једне међународне организације.

Мирјана С., нажалост, није имала срећу да њен предмет дође у руке извршитеља спремног на компромис да дуг за комуналије расподели на више рата, како она не би остала без стана купљеног на кредит.

– Имам дуг према „Инфостану“ од 25.000 динара, а на рачун извршитеља укупно морам да уплатим готово 38.000 динара, без камате. Фиксни трошкови извршитеља су 17.400 динара и први новац који уплатим отићи ће управо њему на име накнаде, награде и трошкова наплате – истиче Мирјана С. – Због тога ћу каснити са ратама за стамбени кредит, јер ће ми од плате узимати две трећине. И ту једну трећину која ми остаје скидаће банка док не намири своју рату, тако да мени за живот ништа не преостаје. А једино што сам од извршитеља тражила је да ми омогући да дуг платим на више рата. Одбио је без објашњења. Без милости.

РОПСТВО

Извршитељи који инсистирају на максималној блокади плате и пензије дужника могу лако да отерају у дужничко ропство. Тако, на пример, уколико неко има стамбени кредит, који због извршења за комуналне дугове, на пример, не може више редовно да отплаћује, за три месеца може да остане без стана.

Банка после две пропуштене рате шаље податке о дугу Кредитном бироу, а после три месеца може да покрене принудну наплату, тужи и активира хипотеку, односно одузме стан.

У најбољем случају, ако и не остане без некретнине, имаће нарасле затезне камате које се мере стотинама евра.

МОЖЕ И МАЊЕ ОД 2/3

– ЈКП „Инфостан“ је као поверилац дао препоруку професионалним извршитељима да са корисницима увек покушају да пронађу споразумно решење приликом наплате дуга – указивали су у овом предузећу.

– Наша препорука извршитељима је да корисници дуг плате на максимално шест рата. Иако је закон предвидео да се од зараде обустављају две трећине износа, ми смо дали препоруку да се надаље корисницима обуставља 1/6 зараде.

(Вечерње новости)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. vitez says:

    kriv je svakako vucic i njegova proevropska banda

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u