Због рачуна остају и без куће

Zbog računa ostaju i bez kuće

2 aprila 2015

01.jpg_620x0 345Izvršitelji su krenuli u žestoku ofanzivu na adrese desetina hiljada građana koji ne plaćaju komunalije. Za beogradski „Infostan“ uterivači naplaćuju obaveze iz aprila prošle godine, dok su već krenula utuženja za maj, jer ovi dugovi zastarevaju u roku od godinu. U istom sosu su i mali i veliki dužnici, jer se ne gleda iznos duga, već broj neplaćenih računa. Izvršitelji na različite načine naplaćuju obaveze – od stavljanja blokade na platu i penziju, do oduzimanja imovine.

Iako smisao zakona o izvršenju nije „ubiti dužnika“ već naplatiti se od njega, sudbina građana zavisi najviše od toga koji im izvršitelj „zakuca“ na vrata.

– Imao sam 40.000 duga za komunalije, a izvršitelj mi je, umesto da stavi zabranu na penziju i namiri dugove na rate, što sam mu i sam predlagao, oduzeo automobil „ford mondeo“ koji vredi oko 3.000 evra, procenivši ga na 180.000 dinara – ogorčeno priča Novosađanin Nenad S. (71).

– A moj dug, sa sve njegovim naknadama, nije dostizao 100.000 dinara. Imam saznanja da je automobil prodat za 120.000 dinara. Na postupak ovog izvršitelja žalio sam se i Ministarstvu pravde i Komori izvršitelja, i sada čekam njihov odgovor.

Građanima koji duguju za komunalije, telefonske račune ili po nekom drugom osnovu, izvršitelji imaju pravo da od plate uzmu dve trećine, a sa ostatkom novca trebalo bi da prežive mesec. To im omogućava sudska presuda sa kojom kreću u harač. Takođe, uterivači dugova imaju pravo da se prvo oni namire, za učinjene usluge, a zatim preduzeće koje traži svoj novac. Na kraju lanca su banke, ukoliko dužnik ima kredit ili kreditnu karticu.

– Ne postoji nijedan zakonski osnov koji kaže da izvršitelj mora da vodi računa o drugim dugovima dužnika. Njega, praktično, ne zanima da li on ima kredit za stan i da li će mu, blokirajući mu dve trećine primanja, koliko je zakonski maksimum, napraviti novi problem sa drugim poveriocem. Međutim, visina mesečne blokade može da se dogovori u neposrednom sastanku sa izvršiteljem, i da se rata otplate svede na normalnu meru – objašnjava za „Novosti“ pravnik jedne međunarodne organizacije.

Mirjana S., nažalost, nije imala sreću da njen predmet dođe u ruke izvršitelja spremnog na kompromis da dug za komunalije raspodeli na više rata, kako ona ne bi ostala bez stana kupljenog na kredit.

– Imam dug prema „Infostanu“ od 25.000 dinara, a na račun izvršitelja ukupno moram da uplatim gotovo 38.000 dinara, bez kamate. Fiksni troškovi izvršitelja su 17.400 dinara i prvi novac koji uplatim otići će upravo njemu na ime naknade, nagrade i troškova naplate – ističe Mirjana S. – Zbog toga ću kasniti sa ratama za stambeni kredit, jer će mi od plate uzimati dve trećine. I tu jednu trećinu koja mi ostaje skidaće banka dok ne namiri svoju ratu, tako da meni za život ništa ne preostaje. A jedino što sam od izvršitelja tražila je da mi omogući da dug platim na više rata. Odbio je bez objašnjenja. Bez milosti.

ROPSTVO

Izvršitelji koji insistiraju na maksimalnoj blokadi plate i penzije dužnika mogu lako da oteraju u dužničko ropstvo. Tako, na primer, ukoliko neko ima stambeni kredit, koji zbog izvršenja za komunalne dugove, na primer, ne može više redovno da otplaćuje, za tri meseca može da ostane bez stana.

Banka posle dve propuštene rate šalje podatke o dugu Kreditnom birou, a posle tri meseca može da pokrene prinudnu naplatu, tuži i aktivira hipoteku, odnosno oduzme stan.

U najboljem slučaju, ako i ne ostane bez nekretnine, imaće narasle zatezne kamate koje se mere stotinama evra.

MOŽE I MANJE OD 2/3

– JKP „Infostan“ je kao poverilac dao preporuku profesionalnim izvršiteljima da sa korisnicima uvek pokušaju da pronađu sporazumno rešenje prilikom naplate duga – ukazivali su u ovom preduzeću.

– Naša preporuka izvršiteljima je da korisnici dug plate na maksimalno šest rata. Iako je zakon predvideo da se od zarade obustavljaju dve trećine iznosa, mi smo dali preporuku da se nadalje korisnicima obustavlja 1/6 zarade.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. vitez says:

    kriv je svakako vucic i njegova proevropska banda

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *