Zbog Vukovara Brisel opomenuo Hrvatsku

Zbog Vukovara Brisel opomenuo Hrvatsku

6 фебруара 2013

u-vukovaru-Vladavina prava i pomirenje su principi na kojima je zasnovana EU i toga moraju da svu svesni svi na evropskom kontinentu: i građani koji to moraju da poštuju i vlast koja to mora da sprovodi, poruka je Evropske komisije posle protesta protiv uvođenja srpskog jezika u Vukovaru. „Ako postoje zakoni oni moraju da budu poštovani“, kaže za Dojče vele Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea. „Za region je specifična potreba za pomirenjem i dobrim odnosima, ne samo sa susedima već i sa manjinama u zemlji. To su dva važna principa koja moraju da se imaju na umu posebno kada se radi o osetljivim pitanjima kao što je recimo ono u Vukovaru“, izjavio je Stano.

Prošlog vikenda 20.000 hrvatskih građana i veterana u Vukovaru protestvovalo je protiv uvođenja u zvaničnu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, što je nacionalnim manjinama, koje čine više od trećine stanovništva neke lokalne samouprave, zagarantovano hrvatskim Ustavom. Evropska komisija u principu ne komentariše ovakva dešavanja niti pojedinačna mišljenja, ali podseća na osnovne principe EU i „principe članstva u EU“. „Poštovanje vladavine prava tiče se svih. Samo članstvo u EU služi da se to obezbedi, jer je to urezano u naše zakonodavstvo i funkcionisanje EU. Svi moraju toga da budu svesni i tako da se ponašaju“, dodaje Stano.

Bez menjanja Ustava Hrvatske

I dok se dvojezičnost u Hrvatskoj do sada poštovala uglavnom u mestima u Istri, gde postoji italijanska nacionalna manjina, organizatori protesta u Vukovaru smatraju da isto u slučaju srpske manjine u ovom gradu može dovesti do nacionalne netrpeljivosti. Traži se tako izuzimanje iz ovog zakona ili uvođenje moratorijuma od 50 godina na dvojezičnost u Vukovaru. Libor Rouček, izvestilac Evropskog parlamenta za Hrvatsku, u razgovoru za DW podseća da se na prošlogodišnjem popisu 35 odsto stanovnika Vukovara izjasnilo kao Srbi, i da se njihova prava, kao i prava ostalih manjina u svakoj drugoj evropskoj zemlji, moraju poštovati: „Ne bih savetovao nekakvo menjanje Ustava. Hrvatski zakoni su fer i dobri. Situacija u Vukovaru jeste osetljiva, bez svake sumnje. Ljudi se još dobro sećaju šta se dogodilo tokom rata. Ali u interesu Hrvatske, Srbije i suseda jeste da se radi na pomirenju i da se ne gleda u prošlost već u budućnost.“

U Evropskom parlamentu podsećaju da se pravo dvojezičnosti u nekim zemljama koristi čak i u slučajevima sa 5, 7 ili 10 procenata zastupljenosti manjinskog stanovništva na nekom području. Istovremeno, u Briselu se upozorava da i Vukovar i ceo region imaju visoku stopu nezaposlenosti i tešku ekonomsku situaciju i pozivaju svi da prvenstveno rade na stimulaciji ekonomije i rešavanju socijalnih problema. Već se pokazalo da upravo bolja ekonomska situacija vodi i lakšim uslovima za zajednički život.

(Dojče Wele)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u