ЗБОГОМ ДОЛАРИ: Одбројани дани америчкој валути

ZBOGOM DOLARI: Odbrojani dani američkoj valuti

29 decembra 2015

Dollar 1324534564Iran je sve bliže realizaciji ideje se otarasi dolara kao sredstva plaćanja, smatra nezavisni istraživač Timoti Aleksandar Guzman i dodaje da je Vašington očigledno sam sebi dao „autogol“ nametanjem sankcija Moskvi i Teheranu.

Američki dolar, tačnije njegova dominacija, dovedena je u opasnost: sve više država širom sveta pokušava da zameni američku valutu, tvrdi nezavisni istraživač i pisac Timoti Aleksandar Gusman, ukazujući na niz rusko-iranskih sporazuma koji imaju za cilj da se prestane sa sklapanjem zajedničkih aranžmana u poslovima sa inostranstvom u američkim dolarima.

„Prošlog marta, Iran i Rusija potpisali su sporazum o stvaranju zajedničkog regulacionog tela koje bi ’nadgledalo međubankarske finansijske transakcije između dve zemlje‘. Pozitivan rezultat sporazuma trebalo bi da bude da se u budućnosti izbegnu bilo kakve sankcije Vašingtona i njegovih bliskih saveznika koji koriste finansijsko ’oružje‘ protiv svojih protivnika“, piše Guzman u članku za portal „Sajlent krou njuz“.

Nije tajna da američki lideri koriste dolar kao oružje u ekonomskom ratu protiv zemalja koje ne žele da se klanjaju vašingtonskoj političkoj eliti. Tako je američka politika zasnovana na sili naterala mnoge svetske nacije, naročito proizvođače nafte, da traže zamenu za dolar.

I Sadam Husein i Muamer Gadafi su se otvoreno izjasnili za zamenu dolara evrom i „jedinstvenom afričkom valutom“ podržanu zlatom, odnosno, transakcijama naftom i spoljnom trgovinom. Rezultat toga bilo je svrgavanje i ubistvo obojice.


„Irak, Venecuela i Libija su pokušali da odbace dolar u trgovini naftom, ali su naišli na otpor Vašingtona“, naglašava Guzman.

Trenutno je na Bliskom istoku Teheran predvodnik u realizaciji ideje odbacivanja dolara i njegove zamene drugim valutama.

„Promena režima u Iranu im je dugoročni cilj, ali s obzirom na uticaj Rusije i Kine, to je malo verovatno. Rusija i Kina su glavne prepreke ratnim planerima Pentagona. SAD se još nadaju da Daeš (Islamska država) može da napravi više haosa u regionu, uključujući i Iran, ali teško da je to moguće“, objašnjava Guzman i zaključuje da je, kao što se moglo i predvideti, Vašington sada u panici.

Osim Irana i Rusije, Kina zamenjuje dolar kao valutu u trgovini sa Rusijom i drugim zemljama, i istovremeno jača poziciju juana kao alternativne rezervne valute.

Što više zemalja forsira takozvanu dedolarizaciju, američkom dolaru pada vrednost.

Dedolarizacija je očigledna reakcija protiv američke „dugogodišnje politike ugnjetavanja svojih geopolitičkih rivala. U stvari, Vašington je sebi pucao u nogu nametanjem trgovinskih ograničenja Rusiji i Iranu. Nasilnike niko ne voli“, zaključuje Guzman.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARIJedan komentar

  1. miroslav says:

    I Amerikanci u samoj Americi bi se rado otarasili dolara da mogu:)A krediti i obicnih ljudi u Americi nisu mali.Skoro svi su pod kreditima raznih banaka.Bankari nemaju ni veru ni naciju.Nadju oni uvek nacin kako da pljackaju bilo koji narod.Kad dolar nije ni postojao opet je postojao odnos:Poverilac i duznik i bez Amerike kakvu sada znamo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *