Zbogom Jelko

Zbogom Jelko

28 maja 2014

Aleksandar-ApostolovskiPiše: Aleksandar Apostolovski

Čovek koga su Srbi voleli da mrze izgubio je izbore za Evropski parlament. Iako je očekivao treći mandat, neće se više motati ovuda.

Kako bez Jelka Kacina nijedna srpska apokalipsa poslednjih godina nije bila potpuna, tako je odlazeći izvestilac EP za Srbiju i u potopu odigrao – nezapaženu epizodu.

U velikoj drami, političar dorastao vodvilju ni ovoga puta nije razočarao svoje protivnike koji su, kako je vreme prolazilo, sve više postajali njegovi dragi i provereni neprijatelji.

Ta osećanja između Jelka i Srba gajena su veoma dugo i veoma iskreno, tako da zapravo i sam primećujem da jurim suzu za Jelkom koji nestaje iza briselskog horizonta. I to onda kada smo pomislili da nije još jedan običan evropski birokrata, nego naša sudbina.

U završnici kampanje početkom prošle nedelje tražio je da mu se ustupi helikopter slovenačke vojske za nadletanje poplavljenih područja u Srbiji i BiH.

Pošto ga je slovenačka vlada odbila, ipak je poleteo helikopterom koji mu je ustupila Srbija. Po tračevima naklonjenoj ovdašnjoj političkoj čaršiji, veruje se da mu je to učinio Ivica Dačić. Oni koji ne vole Ivicu, rekli bi da mu to nije bila prva loša politička investicija. A ni poslednja.

Ali, iako je Jelko tužnog lica leteo iznad potopa, priča je ipak procurela u slovenačke medije, pa mu je, uoči izborne tišine, propao spin koji je pokušao da plasira: da će u foto-finišu ipak preleteti najvećeg protivnika, Kardeljevog unuka.

Čime će se sada baviti nekadašnji ratni ministar informisanja u vreme otcepljenja Slovenije, koji je nacionalnu svest dežele protiv najvećeg balkanskog hegemona podizao optužujući JNA za izmišljene ratne zločine i negirajući zločine slovenačke teritorijalne odbrane nad mladim vojnicima JNA?

Bio je evropski izvestilac za Srbiju toliko dugo da ni „Gugl” nije zapamtio tačno koliko, glavni junak komedije zabune između Brisela i Beograda. Ljubljana svoj status u Evropi duguje naivnom uverenju Brisela i Vašingtona da su Slovenci neko uravnoteženo predziđe Balkana koje dobro razume iracionalne južnjake. Dotle Srbi ne mogu da se načude što im Brisel, od svih evropskih birokrata za izvestioca šalje Slovenca koga su dobro zapamtili kao propagandistu iz prvog jugoslovenskog rata.

Mislili smo da je Jelko zimzelen, a onda se ispostavilo da je listopadan.

Po čemu ćemo ga pamtiti sada kada mu kažemo: „Zbogom, Jelko!”

(Politika)

KOMENTARI5 komentara

 1. ARTILJERAC says:

  ODLIČNO SAMO DA VIŠE NE GLEDAMO OVU BUDALU DA NAM OBJAŠNJAVA ŠTA TREBA RADITI. RATNI ZLOČINAC KOJI JE UBIJAO VOJNIKE JNA. ŽIVELA SRBIJA

 2. Joca says:

  Ako je verovati Dodiku on je kada je Jelko trebalo da se bavi i BiH i Republikom Srpskom doslovno rekao:"Gonite iz Republike Srpske ovu fukaru Jelka koji je raspirio rat u Sloveniji,ako nemate boljeg netreba nikog ni da šaljete"Znači da je Dodik iz ne države nego entiteta male BiH mogao da otera Jelka a Srbija ga je prihvatila oberučke i tužno je bilo gledati kako naši političari trčkaraju oko njega.Ne samo njega nego ranije "Solana","Karl Bilt","Ahtisarija" a nedavno su se udvornički ponašali sa Štefanom Fileom koji je običan odlazeći birokrata EU.Taj dan kada su obletali oko Štefana Filea u Beogradu je boravio Nariškin treći čovek u hijerarhiji Rusije,lični prijatelj Putina a primila ga samo Maja Gojković.Tužno je kako naši političari danas favorizuju EU u odnosu na Rusiju,očekujem uskoro i da im uvedu i sankcije kao Crna Gora.

 3. PETAR says:

  Ova švapska izlučevina je otišla, ali je smrad za njim ostao. Kad li će srpski higijeničari uspeti da nam ovaj smrad duboko usečen u nozdrve i dušu izluftiraju ? Nadam se ne zadugo. Problem sa Srbijom je što kao evropska kanalizacija mora da se pomiri sa tim da iza odlazeće izlučevine dolazi/e druga/druge .

 4. FORum Livi says:

  Pitram se svih ovih godina , kako to da nase Tuzilastvo za ratne zlocine , nije pokrenulo istragu o zlocinima u Sloveniji ? Kako to da u tome nema glavnog raspirivaca rata , njegovo huskanje koje je dovelo do zlocina nad nevinim vojnicima ? Sada kada je on van evropskih institucija , STA sprecava Tuzilastvo da taj posao odradi ?

 5. Stanisa says:

  "Čime će se sada baviti nekadašnji ratni ministar informisanja u vreme otcepljenja Slovenije, koji je nacionalnu svest dežele protiv najvećeg balkanskog hegemona podizao optužujući JNA za izmišljene ratne zločine i negirajući zločine slovenačke teritorijalne odbrane nad mladim vojnicima JNA?" Pa ja mislim da ce ove sve odlazece EURopske fukare postati savetnici ministara u srbiji a dacic je sebi vec odabrao ovu crkotinu politicku BUBASVABU dok mu je dao helikopter. Nadam se da ce Vucko da zatrazi od Efendi dacica da plati taj let helikopterom. Bas nasla krpa zakrpu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *