Збогом каријесу – зуби ће се сами поправљати

Zbogom karijesu – zubi će se sami popravljati

12 januara 2017

621406_smile-191626-1920-1_f

Naučnici tvrde da bi zubi uz pomoć leka Tideglusib mogli da „popravljaju“ sami sebe na način koji bi eliminisao potrebu za plombama, piše Bi-Bi-Si.

Istraživački tim s Kings koledža u Londonu pokazao je da taj lek, kojim se inače tretiraju oboleli od demencije, može pokrenuti ćelije u dentalnoj pulpi kod miševa da same poprave manje rupe.

Rupe na zubima miševa tretirane su uz pomoć biorazgradivog sunđera natopljene Tideglusibom koji bi se umetnuo u karijes.

Studija objavljena u časopis Sajens riports pokazala je da je taj proces doveo do „potpunog i uspešnog prirodnog popravljanja“ zuba.

Tideglusib je stimulisao aktivnost matičnih ćelija u dentalnoj pulpi što je dovelo do regeneracije 0,13-milimetarskih rupa u mišjim zubima.

– Ključna stvar je to što je sunđer biorazgradiv. Prostor u kojem stoji sunđer se za vreme regeneracije dentina do te mere napuni mineralima da nakon tretmana ne ostane ništa što se u budućnosti može pokvariti. Istraživački tim će sada pokušati da utvrdi mogu li se njihovom metodom popraviti i veće rupe – rekao je profesor Pol Šarp.

Šarp je dodao da bi ovaj način lečenja zuba uskoro mogao biti i komercijalno dostupan.

– Nadamo se da bi se mogao naći na tržištu za tri do pet godina. Ovde nije reč o do te mere dugoročnom projektu – pojasnio je Šarp.

U regenerativnoj medicini postoji bojazan da bi rapidno deljenje ćelija moglo dovesti do razvoja raka, ali je ovaj lek, tvrde stručnjaci, već testiran kao moguća terapija za pacijente koji boluju od demencije, piše Jutarnji list.

– Sigurnost leka je proverena na puno većim koncentracijama pa se nadamo da imamo dobitnu kombinaciju – zaključio je Šarp.

KOMENTARI5 komentara

 1. Lajla says:

  Nece valjda,pa sta ce raditi zubari?

  • PAPAK FRANJO says:

   NEKA SE PREKVALIFIKUJU U KONOBARE ILI MEDICINSKE POMAGAČE

 2. Pero Joksimovic says:

  Moglo bi! A možda i ne bi moglo! Jbg...

 3. Anderlecht says:

  Ovo je dobra vijest a sad ostaje pitanje da li će proći i šta će napraviti zubari. Ti zubari previše novaca uzimaju ljudima. Malo ti pobrusi, stavi plombu i uzme za to 60 evra. Tako je u Hrvatskoj kod privatnika. 400 kuna je plomba.

  • Nikanor says:

   Ovo će se primeniti o Svetom Nikad. Šta bi bilo sa farmaceutskom indrustrijom ako bi došlo do primene ove metode lečenja karijesa. Šta mislite koliko je u istoriji prijavljeno patenata za lečenje raka? I koji je patent primenjen? Ni jedan. Nema pouzdanijeg metoda za lečenje raka od ulja konoplje, pa što se ne dozvoljava lečenje tom metodom? Zato se najviše zarađuje na citostaticima, čiji je učinak nikakav. Koliku zaradu farmaceutska industrija ostvaruje na lekovima protiv ćelavosti, kojih je do sad bilo na desetine, ako ne i stotine, a učinak svih je NULA. Isto je i sa lekovima protiv gojaznosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *