ZBOGOM: Kola-kola napušta Švajcarsku

ZBOGOM: Kola-kola napušta Švajcarsku

27 maja 2014

kola kolaKoka-kola će obustaviti svoju proizvodnju u Švajcarskoj ukoliko parlament te zemlje usvoji izmenu Zakona o kartelima, čime bi 900 radnih mesta bilo ugašeno.

Ukoliko bi morao svoje proizvode da prodaje po cenama koje važe u inostranstvu, američka kompanija ne bi mogla da pokrije svoje troškove i morala bi ili da smanji plate ili da obustavi proizvodnju na švajcarskom tržištu, potvrđeno je iz Koka-kole, a prenosi švajcarski list 24 sata.

Najavljena izmena Zakona o kartelima usmerena je protiv švajcarskih šoping-turista, koji pazare u susednim zemljama, i predviđa da strani proizvođači prodaju svoje proizvode pod istim uslovima koji važe i van granica Švajcarske.

Međutim, kako ističu odgovorni u švajcarskoj filijali Koka-kole, ova najavljena revizija zakona nije u skladu sa ekonomskom realnošću, jer su troškovi proizvodnje i zarada u Švajcarskoj dosta viši nego u ostalim evropskim zemljama.

Koka-kola nije jedina firma sa ovakvim namerama. Konditorska kompanija Tobleron (Toblerone), izvornog švajcarskog porekla, koja sada pripada američkoj grupaciji „Mondelez internešnl“ takođe bi bila pogođena novom merom i u skladu s tim, mogla bi da napusti proizvodnju u Švajcarskoj, što bi značilo gašenje 220 radnih mesta.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *