Зборник о Вуку

Zbornik o Vuku

6 novembra 2016

14-zbornik-o-vuku_620x0

TEKSTOVI učesnika okruglih stolova koji su održani u Tršiću, u okviru Vukovih sabora u periodu od 2010. do 2015. godine, objedinjeni su u Zborniku „Mi o Vuku“, koji je upravo objavio Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ u Loznici. Ovo delo će biti predstavljeno 9. novembra u 12 časova, u Srpskom književnom društvu, a narednog meseca u Loznici.

Učesnici su pokušali da odgovore na pitanje šta je u Vukovom delu istinski živo i plodotvorno, i koji izazovi iskrsavaju pred ljude modernog doba prilikom susreta sa vukovskim nasleđem i tradicijom.

– Osetivši da su ovi razgovori međusobno povezani, i da čine smisaonu celinu, odlučili smo se da tekstove učesnika objedinimo u knjigu – kaže mr Dajana Đedović, koja je sa Vojislavom Karanovićem urednik ovog zanimljivog izdanja. – Imali smo pritom na umu da su to bili razgovori o Vuku i njegovom delu, ali o nama, o našem odnosu prema Vuku i vukovskoj tradiciji. Lep jezik kojim su tekstovi napisani, predstavlja svojevrsnu pohvalu Vukovom delu.

STEREOTIPI

TOKOM razgovara ukazano je na brojne stereotipe i površna tumačenja Vukovog dela, koji su često za posledicu imali to da je Vukovo delo posmatrano uz priličnu dozu isključivosti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *