Zdravka Mamića brani pet advokata

Zdravka Mamića brani pet advokata

16 marta 2013

Zdravko-mamicIMZdravko Mamić, izvršni predsednik NK Dinamo, proveo je noć u pritvoru, nakon što je juče poslepodne uhapšen u Zagrebu. On je lišen slobode zbog podsticanja nasilja i širenja mržnje na račun ministra sporta u Vladi Hrvatske, Željka Jovanovića. Njega je Mamić vređao na nacionalnoj osnovi, rekao je za njega da je Srbin iz čijih očiju šiklja krv.

Po Kaznenom zakonu Hrvatske Zdravku Mamiću preti i do tri godine zatvora. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH), danas bi trebalo da uzme iskaz od Mamića, a nakon toga će odlučiti da li će predsednika NK Dinamo pustiti na slobodu. Ove infomacije su potvrdili i njegovi advokati, Mate Matić, Jadranka Sloković i Ante Madunić. Inače, Zdravko Mamić je za ovaj slučaj angažovao pet advokata.

Advokat Mate Matić kaže da je ovo politički slučaj, zato što drugih predznaka ne postoji i dodao: „Neprihvatljivo je da se medijima dopušta da unapred govore o kaznenom delu mržnje i zameram na istupu predsedniku države i kolegama koji daju svoja viđenja o predmetu“.

„Ovde se radi o uvredi lične vrste, a ministar Jovanović je prvi vređao Mamića i to je dopušteno samo zato što ima imunitet“, kaže Matić. „Mamić je navikao na smicalice“, zaključio je Mamićev advokat.

Drugi advokat Zdravka Mamića, Ante Madunić, u prolazu je ironično dobacio novinarima: „Šta očekujete, da ga streljaju? Treba imatu u vidu da se radi o jednoj rečenici koja definitivno ne nanosi nikakvu posebnu štetu“.

Komentarišući činjenicu da je Mamiću u pomoć došlo čak petoro  advokata, među kojima su Mate Matić i Jadranka Sloković, Madunić je rekao: „Zašto toliko advokata? Jer je ovo cirkus. Ima puno kvalitetnih advokata, a kad je cirkus onda treba i cirkus od advokata. Kakva priča, takva i odbrana, ništa pametno“.

Iz NK Dinamo, čiji je Mamić predsednik, došlo je kratko saopštenje: „Službeno potvrđujemo da je izvršni predsednik Zdravko Mamić na obaveštajnom razgovoru. Dakle, da nije priveden kako prenosi većina medija. NK Dinamo će izneti klupski stav kada bude raspolagao s punom informacijom„.

Među prvima koji se obratio javnosti povodom hapšenja Zdravka Mamića i izjavama njegovih advokata, bio je Željko Jovanović, ministar na čiji je račun juče Mamić izneo niz teških uvreda. Jovanović je rekao: „Takvi istupi nisu vredni mojih reči. Svi koji kažu kako je to neka politika su zlonamerni. Ovo je dokaz da je Hrvatska uređena država u kojoj se niko ne može vređati po nacionalnoj, verskoj i bilo kojoj drugoj osnovi“.

Predsednik Hrvatskog sabora, Josip Leko, oštro je osudio ispad Mamića i dodao: „Pozivati na diskriminaciju Srba u Hrvatskoj, isticati da oni ne mogu biti članovi hrvatske Vlade, prebrojavati nečija krvna zrnca i nazivati osobe ‘hrvatomrscima’ predstavlja  primer nacionalne diskriminacije i govora mržnje“.

Pravobranitelj Lora Vidović, osudila je sramotne izjave Zdravka Mamića koji je po nacionalnoj osnovi izvređao ministra nauke, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića.

Ona je izdala saopštenje u kom između ostalog stoji: „Očekujemo da nadležna tela u tom smislu reaguju. Ali, takođe je važno istaći činjenicu da se radi i o kršenju Zakona o suzbijanju diskriminacije, što je potvrdila i praksa Vrhovnog suda pa samim time postoji i mogućnost pokretanja i prekršajnog ili građanskog postupka. Ukazujemo na problem rasističkog skandiranja na stadionima tokom fudbalskih utakmica. Jedan od razloga što se ista situacija ponavlja od utakmice do utakmice je to što se ovakvo protivpravno ponašanje nedovoljno sankcioniše, ali i to što vodeći ljudi hrvatskog fudbala daju ovakve izjave. Ovo treba istaći posebno zbog odigravanja fudbalske utakmice između Srbije i Hrvatske 22. marta. Vreme je da se doneseni propisi počnu primjenjivati i da se rasizam i netolerancija izbace iz hrvatskog fudbala, pa onda i sankcionisanjem pojedinaca koji ih svojim izjavama podstiču“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Svedok says:

    Poznato Hrvatsko foliranje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *