ZDRAVLJE: Debljina majke utiče na potomka

ZDRAVLJE: Debljina majke utiče na potomka

3 marta 2014

majkBrojne studije su potvrdile da gojazne majke češće rađaju potomke s većom porođajnom masom.

Iako se smatra da veća masa pri porođaju nije od velike važnosti, stručnjaci upozoravaju da je upravo to faktor koji utiče na povećanje rizika od gojaznosti dece u kasnijem uzrastu.

Tako odojčad s višom telesnom masom imaju veći rizik od gojaznosti u detinjstvu koji se prenosi i na odrasli period, prenosi portal Vitamini. Najveća dosadašnja studija ovog karaktera sprovedena je na više od 2.200 trudnica u periodu od 2008. do 2011. godine.

Cilj istraživanja je bio da trudnicama ponudi savete i materijale koji na jednostavan i primenjiv način pomažu pri promeni prehrambenih navika i povećanju svakodnevne telesne aktivnosti.

Usvajanje osnovnih pravila raznovrsne i uravnotežene ishrane i jednostavnih smernica za povećanje telesne aktivnosti rezultiralo je značajnim poboljšanjem navika kod trudnica. Naime, tokom studije je rođeno 18 odsto manje beba s visokom porođajnom masom.

Autori studije smatraju da se primenom sličnih kliničkih intervencija mogu promeniti prehrambene navike i životni stil budućih majki, a time sprečiti razvoj gojaznosti kod dece.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *