ZDRAVLJE PRE SVEGA: Oprezno pri kupovini ovih namirnica!!!

ZDRAVLJE PRE SVEGA: Oprezno pri kupovini ovih namirnica!!!

22 juna 2014

voce-i-povrce-samousluga-prodavnica02-600x401Deset najopasnijih otrova se nalaze u ovim namirnicama, zato veoma oprezno pri kupovini istih! Svake godine u razvijenim zemljama beležimo gotovo milijardu slučajeva trovanja hranom, ponekad i sa smrtnim ishodom.

Obično su najugroženiji vrlo mladi ljudi, starije osobe, trudnice i osobe s oslabljenim imunološkim sistemom. Pamet u glavu, ne jedite nepoznate stvari i po mogućnosti sve bacite na roštilj.

Evo što je pronađeno u određenim namirnicama.

Botulinum

Ovaj toksin se najčešće nalazi u nepropisno konzerviranoj hrani najčešće u kukuruzu, grašku i mahunama. Takođe se može naći u grejanoj ili nepravilno zaštićenoj restoranskoj hrani. Vrlo male količine su smrtonosne.

Bisfenol A

Grupa stručnjaka nedavno je testirala deset vrsta konzervirane testenine i supa, i u svima su pronašli bisfenol-A. To je hemijski sastav za koji je dokazano da šteti razvoju fetusa, beba i male dece. Utiče na ljudski DNK i uzrokuje Daunov sindrom.

Kampilobakter

Pronađena u stolici pernatih životinja, divljih ptica, i nekoliko domaćih životinja, ova bakterija predstavlja opasnost prvenstveno za decu. Može da se dobije konzumiranjem nedovoljno kuvane hrane od pernatih životinja ili nepasterizovanog mleka. Štetno utiče i na trudnice.

Klostridium

Bakterija pronađena u siru. Uzrokuje blaga, kratkotrajna trovanja hranom. Može da se nađe i u stolici ljudi i različitih životinja, pa se najčešće zaraze deca ako dobro ne operu ruke.

Ešerihija koli

Još jedna bakterija koja se nalazi u stolici životinja i ljudi, a širi se nepravilnim rukovanjem hranom. Teški slučajevi često su uzrokovani nedovoljno termički obrađenim mesom ili konzumiranjem neopranog voća ili povrća. Bitno je da znate da upravo vaša omiljena salata od zelja, spanaća, zelena salata, kelj, kupus, blitva i rukola mogu biti krivci. Zelje može da bude kontaminirano prljavom vodom za pranje ili neopranim rukama i pre nego što ih kupite. Kako biste izbjegli trovanje svakako ih dobro operite, posebno zelje i papriku, jer se redovno konzumiraju sirovi, dok bi se kuvanjem bakterije uništile.

Salmonela

Obično se nalazi u mesu pernatih životinja, jajima i mesu. Lako ju možete dobiti od konzumiranja sirovih ili nedovoljno kuvanih jaja, nedovoljno kuvanog mesa ili nepasterizovanog mleka. Neprikladno rukovanje hranom drugi je najčešći uzrok salmonele, primera radi ako stavite kuvano meso od neke pernate životinje na isto mesto gde je pre stajala sirova.

Solanin

Ovaj toksin nalazi se u krompiru. Najveća pretnja dolazi od krompirove kore ili od samih klica. Skuvan krompir je bezbedan za jelo.

Trovanje školjkama

Razne školjke sadrže nervne otrove koji mogu da uzrokokuju neobične osećaje, paralize i nagle prelaske iz hladnog u toplo.

Pečurke

Sedam različitih vrsta toksina nalaze se u različitim vrstama pečuraka od kojih su neke smrtonosne. Mnoge pečurke sadrže toksine koji mogu da izazovu samo probavne probleme, povraćanje, mučninu, proliv i grčeve u stomaku.

(Kurir)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *