„ЗДРАВО ОРГАНИК“: У соку од 100% шаргарепе има 60% јабуке?

„ЗДРАВО ОРГАНИК“: У соку од 100% шаргарепе има 60% јабуке?

6 марта 2018

На етикети нацртана шаргарепа, а када прочитате састав пише – сок од јабуке минимум 60 процената, и каша од шаргарепе максимум 40 одсто.

Велика фотографија шаргарепе на етикети уз крупним словима исписано „100% шаргарепа“ не значи да сте купили сок од овог поврћа. Потрошачи тврде да су доведени у заблуду, али законски, произвођач је заштићен јер му овакво декларисање омогућава правилник.

Наиме, Славољуб Грбић је један од купаца који се осетио насамареним када је купио овако декларисан производ компаније „Здраво Органик“, који се продаје у маркетима и дрогеријама широм Србије.

– У продавници сам тражио сок од шаргарепе и купио сок компаније „Здраво Органик“ по цени од око 450 динара. Пошто је на главној етикети слика шаргарепе и пише „100% шаргарепа“, сматрао сам да сам добио то што сам тражио. Тек кад сам стигао кући приметио сам да у горњем ћошку етикете пише и јабука, а тек кад се прочита садржај производа, ситуација је још гора. На етикети пише – сок од јабуке минимум 60 процената, и каша од шаргарепе максимум 40 одсто. То значи да јабуке може бити 99 одсто, а шаргарепе један проценат. Мислим да је ово класична превара и обмана, којој треба стати на пут – испричао је Грбић.

Сок од шаргарепе није једини производ ове компаније у коме је искоришћен добар мамац за муштерије. Иста ситуација је и са соком од цвекле, који је такође богат соком од јабуке.

И у производу сок од цвекле и боровнице 40 одсто чини јабука. Стручњаци упозоравају потрошаче да добро обрате пажњу на састав када купују сокове, јер Правилник омогућава произвођачима да стављају слике воћа или поврћа иако га у производу има у минималним количинама.

Ненад Бумбић из удружења Заштита потрошача каже да произвођач није формално прекршио закон јер је ситним словима написао шта још овај сок садржи мимо поврћа, али да је проблем у правилнику који им то омогућава.

– То вам је као и са воћним чајевима. Довољно је да у кесици имате 0,1 одсто боровнице, па да на кутији буде нацртана слика тог воћа. Зато купци треба пажљиво да ишчитају декларацију и само тако ће заиста знати шта купују, јер амбалажа уме да завара на први поглед ако је не проучите добро пре куповине – каже Бумбић.

Јабука као тропско воће

Ово није усамљен случај да је јабука доминантна у садржају сокова, ма како год да се звали или шта год да је нацртано на амбалажи.

Др Даница Зарић, директорка ИХИС нутриционизма, за Заштитник потрошача је објаснила: – На предњој страни амбалаже сока пише „мултивитамин тропик“, а на задњој страни испред списка састојака пише сасвим другачији назив: „кашасти нектар од десет врста воћа и мркве обогаћен витаминима“. Када сам прочитала списак састојака, открила сам да тај сок садржи 32 одсто јабуке, док тропског воћа има само 14 процената. Затим, на соку где се на предњој страни амбалаже налази назив „сок од моћних бобица“ у саставу има 68,2 одсто јабука, црвено грожђе 29, купина 1,7, боровница 1,3 процента.

KOMENTARI3 коментара

  1. goran, zoran, milan says:

    Sve svetske laboratorije i istraživački centri pri velikim koncernima dan i noć istražuju način kako da nam za što veće pare prodaju NIŠTA sa ukusom NEČEGA kao da je to NEŠTO i da pri tom vičemo "Yoooopeeeeeee"...

  2. Zoran says:

    Pa poisalo ti, sto nisi citao. Oces da dvojica idu za tobom u zivotu i pricaju ti pazi rupa, pazi sta napoisano, vidi sitna slova,...

  3. Ognjen says:

    Lenstina,ocisti sangarepu i pojedi. Ovde se ne radi o jabuci vec o bundevi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u