Žedni krvi

Žedni krvi

1 marta 2014

121139_zarko-markovic-1_ifPiše: Žarko Marković

Nije aktuelna vladajuća garnitura u Republici Srpskoj originalni kreator priče o domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima. I ranije su te konstrukcije upotrebljavane u manje-više autokratskim sistemima kao najlakše sredstvo da se politički ili kakav stručni protivnik brzo i efikasno oblati, prokaže u narodu, baci na pod i zgazi, kako mu nikada više na pamet ne bi palo da digne glas protiv režima. Neki diktatori su na taj način vladali decenijama, drugi nešto manje, ali svima im je zajedničko što su – pali.

Praktična primena teorija zavere o domaćim izdajnicima i stranim plaćenicima različita je od zemlje do zemlje. Mnogo faktora tu igra važnu ulogu, od mentaliteta, kulture, istorije, preko pismenosti i stepena korišćenja interneta. Metodologija je, u teoriji, svuda ista. Svaki kritičar vlasti stavlja se na stub srama i, uz buđenje najnižih patriotskih i nacionalnih pobuda u narodu, proglašava se izdajnikom i plaćenikom, po pravilu, bez ikakvih argumenta koji te tvrdnje dokazuju. Veoma retko se objave dokumenti koji potvrđuju da je neko plaćen sa strane (iz inostranstva), i najčešće ispada da je neko tek tako odlučio da postane kvisling protiv vlastitog roda.

Kada je konkretno Republika Srpska u pitanju, stvari su prilično složene. Jer, nikakve dileme nema da ovde imamo manju grupaciju ljudi koja, samim tim što živi od rada za novac koji dolazi iz inostranstva, može da se svrsta u kategoriju stranog plaćenika. Ako se tome doda da ta grupacija vrlo otvoreno, bez skrupula, na sve dostupne načine, veoma često, šalje prilično neumesne poruke, ponekad se sprdajući sa važnim životnim vrednostima, iznosi negativne ocene na račun Republike, jer joj se tako namestilo s obzirom na vlast kakvu imamo, onda se prostor za lov na strane plaćenike automatski širi. Da budemo do kraja jasni, logičan je strah vlasti od stranog elementa jer je malo vladajućih garnitura u društvima u tranziciji koje su pale, bez stranog uticaja, preko domaćih ljudi, naizgled naivnih.

Problem je, pak, kada se, nazovimo je, borba protiv stranih plaćenika pretvori u lov na veštice. Nekakav spisak koji ovih dana kruži internetom pravi je primer. U neprijatelje i rušioce Srpske, bez ikakvog smisla, ubačeni su mnogi, dok su neki za koje se očekivalo, slučajno ili ne, izostavljeni. O koliko je ozbiljnom spisku reč svedoči smejurija sa dva portala s istim imenom i različitim domenom.

Ako se takvim stvarima bave razni šarlatani i amateri, a bogu hvala, ima ih sasvim dovoljno i daje im se veliki prostor, to može da proizvede kontraefekat. A to rade i vlasti i opozicionari i nema veze sa pojedinačnim strankama. Trovači javnosti i „progonitelji“ plaćenika nalaze se u redovima i jednih i drugih. Jedni trenutno jašu, a drugi, žedni krvi, čekaju da ih izbace iz sedla i onda navale svom snagom.

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *