Zeleni Srbije upozoravaju: Znaju li Pančevci šta udišu..?!

Zeleni Srbije upozoravaju: Znaju li Pančevci šta udišu..?!

26 juna 2014

industrija-zagadjenje-dimZeleni Srbije upozorili su danas da dva dimnjaka u HIP „Azotari“ danima ispuštaju žuti i narandžasti dim i da je gradski monitoring izmerio značajno povećanje azotnih oksida u Starčevu koji, kako tvrde, izazivaju kisele kiše i imaju štetne efekte po respiratorni sistem.

Međutim, kako navode inspekcija je utvrdila da su emisije azotnih oksida bile u okviru projektovanih vrednosti.

U saopštenju odbora ove političke partije iz Pančeva, navodi se da je vanrednim inspekcijskim pregledom u toj fabrici utvrđeno da nije bilo nepravilnosti u radu „Azotare“ i da su emisije azotnih oksida bile u okviru projektovanih vrednosti, te da su, kako navode, opet krivi meteorološki uslovi.

Zeleni Srbije tvrde da Pančevci ne mogu znati da li je u vazduhu bilo i amonijaka jer analizatori mesecima ne rade i taj podatak je nemoguće proveriti.

Stanovništvo u blizini izvora zagađenja je u opasnosti zbog izlaganja štetnim materijama, a Pančevci su azotnim oksidima izloženi decenijama kaže se u saopštenju i dodaje da emitovani sumpor dioksid i azotni oksidi u atmosferi, dolaskom u dodir sa amonijakom mogu da oksidiraju i da se pretvore u kiseline.

A kiseline, nakon taloženja, menjaju hemijski sastav zemljišta i površinskih voda i time oštećuju ekosisteme.

Najštetnija posledice toga su, između ostalog, smanjenje vitalnosti drveća, uništavanje i oštećenja šuma, propadanje ribljeg fonda, smanjen diverzitet drugih životinjskih vrsta u vodotocima, oštećenja i degradacija plodnog zemljišta…

Zeleni Srbije zaključuju u saopštenju da bez čistog vazduha, vode i zemljišta nema ni jake ekonomije, jer zagađenje košta, a plaća se novcem i onim što nam je najdragocenije – zdravljem.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *