ЗЕЛЕНСКИ БЕСАН НА САВЕЗНИКЕ: Помажете Израелу, а нама нећете – то је цинизам

ZELENSKI BESAN NA SAVEZNIKE: Pomažete Izraelu, a nama nećete – to je cinizam

22 aprila 2024

ZAPADNE zemlje pokazale su cinizam pružanjem pomoći Izraelu tokom iranskog napada, ali to isto nisu uradili i za Ukrajinu u sukobu sa Rusijom, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u intervjuu francuskom blogeru Hugu Traversu (YouTube-kanal HugoDécrypte).

Prema rečima šefa države, on ima pitanja za SAD, Francusku i Veliku Britaniju, koje su pružile pomoć Izraelu.– Ako zemlje same ne pomažu Ukrajini, jer se plaše da će doći do rata sa Rusijom, to znači da se one zaista plaše Rusije. A ako zemlje pružaju takvu pomoć Izraelu, to ukazuje da su uverene da neće biti rata sa Iranom. To je cinizam – rekao je Zelenski.

Dodao je da ga je način na koji su saveznici pomogli Izraelu šokirao. Prema rečima Zelenskog, on ne razume „šta nije u redu sa Ukrajincima“. On je podsetio da je Izrael dobio pomoć, iako nije član NATO-a i ne postoji formalni sporazum između njega i, na primer, Francuske (postoji sa SAD).

Iran je u noći 14. aprila napao Izrael stotinama raketa i dronova kao odgovor na njegov napad na konzulat Islamske Republike u Siriji. Druge zemlje su pomogle Izraelu da odbije napad: američke snage su uništile više od 80 dronova i najmanje šest balističkih projektila, saopštila je američka Centralna komanda. Francuski predsednik Emanuel Makron izvestio je da su francuske snage presrele iranske bespilotne letelice „na zahtev Jordana” kada su letele iznad njegovog vazdušnog prostora.

Zelenski je nakon udara rekao da zapadne zemlje mogu da zaštite Ukrajinu na isti način kao Izrael. On je istakao da njegova odbrana ne zahteva „aktiviranju petog člana (po kome se napad na bilo koju članicu Severnoatlantske alijanse smatra napadom na sve – RBK)“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Protokoli hrvackih ludaka says:

    Mali zeleni ćifutar ne razume da je NATO šljamu jedna stvar Iran a sasvim druga stvar izaći na crtu Rusiji. Ali shvatiće na svojoj koži kako to tačno izgleda kad ga Amerika brani a EU hrani.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *