ЗЕЛЕНСKИ БИ ДА МЕЊА ВОЈНИKЕ ЗА ЂУБРИВО, ХОЋЕ ДА ОСЛОБОДИ „АЗОВЦЕ“! Москва поручила, неће мењати људе за амонијак!

ZELENSKI BI DA MENJA VOJNIKE ZA ĐUBRIVO, HOĆE DA OSLOBODI „AZOVCE“! Moskva poručila, neće menjati ljude za amonijak!

21 septembra 2022

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski želi da menja vojnike za đubrivo. On će, kako je rekao, dozvoliti isporuke ruskog amonijaka, glavnog sastojka poljoprivrednog đubriva, preko svoje teritorije ukoliko Moskva oslobodi sve ratne zarobljenike. Kremlj je odmah odbacio ponudu Zelenskog, navodeći da neće menjati ljude za amonijak.Budući da je oko 70 odsto fabrika amonijaka u Evropi ugašeno zbog poskupljenja energenata, vlada nestašica đubriva, koja preti da samo još više pogorša krizu hrane u svetu. Rusija i dalje proizvodi dovoljno amonijaka, čak i za izvoz, međutim, ne može da ga isporuči bilo kome zbog rata u Ukrajini.

Glad u svetu

S obzirom na to da bez amonijaka nema đubriva, a bez đubriva su prinosi žitarica pod znakom pitanja, UN pokušavaju da reše problem ruskog izvoza kako bi sprečile humanitarnu krizu u najsiromašnijim zemljama. Ujedinjene nacije su zato predložile nastavak isporuka amonijaka koji proizvodi ruska firma „Uralhem“ preko cevovoda do ukrajinske granice, gde bi ga preuzela američka kompanija „Tramo“. Taj cevovod prenosi amonijak iz ruskog Povolžja do luke Južnij na Crnom moru i ima kapacitet od 2,5 miliona tona godišnje.

Međutim, Zelenski je rešio da iskoristi situaciju i počne da ucenjuje.

– Protiv sam isporuka ruskog amonijaka preko ukrajinske teritorije. Dozvoliću to samo ako nam Rusija preda sve ratne zarobljenike. To sam ponudio UN – kazao je Zelenski.

Iako je tvrdio da je ukrajinska vojska tokom kontraofanzive na Harkovsku oblast zarobila stotine ruskih vojnika, Zelenski je sada priznao da Moskva ima mnogo više ratnih zarobljenika od Kijeva i da ih sve želi nazad.

Hoće i „azovce“

Među te ratne zarobljenike ukrajinski predsednik ubraja i pripadnike nacističkog bataljona „Azov“, koji su zarobljeni u Marijupolju, nakon što su proveli više nedelja zabarikadirani u čeličani „Azovstalj“. Moskva te ljude ne smatra ratnim zarobljenicima, budući da nisu deo zvanične ukrajinske vojske i budući da u njihovim redovima ima mnogo stranih plaćenika. Rusija je odavno rekla da se prema njima neće odnositi kao prema ratnim zarobljenicima, te da ih ne štiti Ženevska konvencija. Samim tim, oni ne mogu biti razmenjeni za Ruse ratne zarobljenike, koje drže snage odane Kijevu.

Kremlj je odmah odbacio ponudu

Zelenskog, navodeći da neće menjati ljude za amonijak.

– Da li su ljudi i amonijak isto? – pitao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

(Informer)

KOMENTARI6 komentara

 1. rade says:

  Rusi svakako ne bi trebali dati amonijak americkoj kompaniji,ali mogu nadam se brodovima dati amonijak prijateljskim zemljama.

 2. Kulak says:

  Nacistička hunta koju su Ameri 2014. godine instalirali u Kijevu izvršila je genocid nad ruskim narodom u Novorusiji. Ja s predstavnicima te nacističke hunte više ne bi o bilo čemu pregovarao, već bi ih definitivno uništio.

 3. Milutin says:

  Ukrajina će ubrzo postati kontinentalna zemlja bez izlaza na more. Rešen problem izvoza đubriva. I da Rusi izvoze gotovo đubrivo a ne samo amonijak.

 4. Pakao Azovstala says:

  Prokleti, odvratni ćifut, jehovac, isusovac, gadni, lažljivi, smrdljivi. Nadam se da će te Rusi uhvatiti živog, i tebe i tvoju ženu i djecu.

 5. Duca says:

  Kako je lep u ovom šlemu, ljubi ga Persida. Ja bih mu zabranio da ga skida i kad spava i da bide sahranjen sa njim.

 6. padre says:

  Oni bi žive ljude menjali za đubrivo, a mrtve ne primaju ni badava!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *