ЗЕЛЕНСКИ ИЗ МРАКА МОЛИ ЗА ОРУЖЈЕ: Кијев се жали због руских ракетних удара

ZELENSKI IZ MRAKA MOLI ZA ORUŽJE: Kijev se žali zbog ruskih raketnih udara

25 novembra 2022

PRED Savetom bezbednosti UN predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je, putem video-veze, kritikujući Rusiju zbog oštećenja energetske infrastrukuture, tražio novo oružja, pre svega zapadne PVO sisteme.

Tako bi i dalje držao u mraku stanovnike Donbasa, s druge strane fronta.Na optužbe iz Kijeva da Rusi otežavaju žvot ukrajinskim građanima, jer moraju da žive u mraku i imaju problema sa vodom, u Moskvi kažu da ukrajinsko rukovodstvo odlično zna da u takvim teškim uslovima već osam godina žive stanovnici Donjecke i Luganske republike. Pritom, ukrajinska artiljerija stalno gađa dalekovode i trafostanice u mestima gde žive Rusi.

Nesporno je da su ruske jedinice oštetile mnoge dalekovode, trafostanice, termoelektrane. U Moskvi ne skrivaju da je najnoviji talas raketnih napada na ukrajinske energetske objekte neka vrsta osvete za to što su ukrajinski vojnici ubili 11 zarobljenih ruskih vojnika.

Ali, ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba poručuje da zapadne države nemaju moralno pravo da govore da su se umorile od podrške Ukrajini. Uz deveti paket sankcija Rusiji, on insistira najviše na zahtevima za sistemima PVO.

No, na Zapadu se pravdaju da su njihovi arsenali sve prazniji zbog pomoći Ukrajini. Vidno pada entuzijazam za „beskonačnu vojnu pomoć“ Kijevu.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ipak stalno ponavlja kako Ukrajini treba davati vojnu pomoć kako bi se došlo do „pravednog mira“ sa Rusijom. Amerikanci obećavaju Kijevu udarne dronove „grej igl“, dok je očito da je EU lakše da pruža finansijsku pomoć Ukrajini koja je dosegla 6,7 milijardi evra. Samo poljski lideri predlažu da bi najbolje bilo da se protivvazdušni sistem, koji je Nemačka ponudila Poljskoj, da Ukrajini radi odbrane od Rusije.

Na rezoluciju Evropskog parlamenta da se Rusija prizna kao zemlja sponzor terorizma u Moskvi niko od vodećih političara nije reagovao, jer smatraju da to nema nikakvu težinu.

Političko predstavništvo Rusije pri EU ocenilo je rezoluciju kao apsurdnu, dodajući da ona samo jača konfrontaciju sa Moskvom. Službena predstavnica Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova predložila je da se Evropski parlament proglasi „sponzorom idiotizma“.

Istovremeno, bivši predsednik i premijer Rusije Dmitrij Medvedev, sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF, demantovao je tvrdnje britanskih obaveštajaca da su Rusi potrošili zalihe svojih visokopreciznih raketa. Britanski obaveštajci tvrde kako su Rusi potrošili i iranske dronove. Ali, Rusi sada sve više proizvode i svojih dronova.

– Džabe se nadaju da ćemo ostati bez zaliha. Imamo dovoljno raketa da gađamo sve što nameravamo – kazao je Medvedev posle obilaska fabrike raketa u Podmoskovlju.GDE NESTAJE RUSKI GAS?

Ruski gigant „Gasprom“ zapretio je da će smanjiti obim tranzita gasa kroz Ukrajinu, jer je primećeno da „nestaje“ onaj namenjen Moldaviji. Gas ulazi u Ukrajinu preko stanice „Sudža“, a kad ulazi u Moldaviju stižu manje količine. „Moldavija gas“ je platila deo gasa koji je dobila u novembru. Trenutno se u Evropi hiljadu kubika gasa prodaje za 1.280 dolara.

U Ukrajini kategorično tvrde da ne kradu gas namenjen Moldaviji i da su joj isporučene sve količine koje su ušle preko gasne stanice „Sudža“. U ministarstvu energetike kažu da ostavljaju deo gasa u Ukrajini kao rezervu.

Potpredsednik vlade Moldavije Andrej Spinu je izjavio da su u Kišenjevu odlučili da svoje rezerve čuvaju u ukrajinskim skladištima gasa. Tvrdi da imaju u skladištima više od 200 miliona kubnih metara gasa.

Sprečena diverzija „Južnog toka“

Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da je sprečila diverziju na gasovodu u Volgogradskoj oblasti. Taj gas teče ka obali Crnog mora odakle se transportuje za Tursku, a zatim Evropu. Uhvaćeni su građani Rusije koje je vrbovala ukrajinska tajna služba da bi se bavili diverzijama. Pronađene su četiri magnetne mine, četiri kilograma eksploziva…

(Tanjug)

KOMENTARI9 komentara

 1. Karapušić Hrvoje says:

  EU je baš tako-sponzor idiotizam, uostalom tamo su sve sami idioti koji su u EU.

 2. persida says:

  Sve je rezija, gluma, laz. Nikome ne vredi verovati, to moze samo neko kome je ostecen mozak.

  • 1389 says:

   ...oštećen mozak može samo takve komentariše...

   • persida says:

    Nepismena ti je recenica, probaj ponovo.

    • Istina says:

     Recenica ne moze da bude nepismena, ali izgleda da za razliku od recenice ti jesi.

 3. milorad5 says:

  gadno je što kidišu terorističke grupe na unutrašnjost rusije.Hijene iz NATO-a su rat u ukrajini shvatili kao blanko ček za napade na rsuko stanovništvo,ekonomiju i infrastrukturu.Trebalo bi glavnim organizatorima i VLASNICIMA odredjenih struktura ,fabrika i sredstava na zapadu malo zasoliti.Za početak je dovoljan ozbiljan udar na elektroniku i finansijske komunikacije.Mogu oni da vrište koliko hoće RUSIJA,ali oni NEMAJU BLANKO POKRIĆE da napadnu rusiju i proglase rat ili neki fantomski član 5.zbog toga.Treba ih udariti u pozzy šemu na berzama i oboriti to na nekoliko dana:)šteta će biti tolika da ukrajina može da računa posle tog na DVA dolara pomoći odatle.Najbolje je to uraditi sad pri kraju 4 tromesečja,poklon za katolički božić:)i uopšte ne sumnjam da rusi i kinezi zajedno to ne mogu da urade,samo se čudim šta čekaju:)DEDA MRAZA MOŽDA.

 4. Van Masterman says:

  Pa upali svetlo, majmunesku, ako si u mraku.

 5. Petrovgrad says:

  KUPI PETROLEJKU, IMA KOD NAS NA BUVLJA SUBOTOM.

 6. Istina says:

  Najbolje bi bilo da iz tog mraka nikad ne izadje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *