„ЗЕЛЕНСКИ ЈЕ ПРЕВАРЕН“

„ZELENSKI JE PREVAREN“

12 jula 2023

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je očigledno očekivao da će na samitu u Vilnjusu Ukrajini predložiti da se pridruži Alijansi.

Trenutna situacija je takva da je NATO prevario Zelenskog, izjavio je bugarski istoričar Aleksandar Sivilo na svom Jutjub kanalu.On je istakao da se ovakav zaključak može steći ako se pogledaju objave na Telegram kanalu Zelenskog, gde on govori da je „apsurdno i nezamislivo da ne postoje bilo kakvi vremenski okviri i za poziv, i za članstvo Ukrajine u NATO“. Predsednik zemlje je priznao da ostaje mogućnost da se „članstvom trguje“ u pregovorima sa Rusijom.

Istoričar je podsetio i na preliminarnu veriju rezolucije sa samita u kojoj se navodi da je za pozivanje Ukrajine najpre neophodno da se saveznici usaglase, kao i da Kijev ispuni uslove.

Prema rečima Sivilova, sada je jasno da će se ispostaviti da su ljudske žrtve i razaranja u zemlji samo moneta za potkusurivanje u „igri velikih“.

On je istakao da je ukrajinski predsednik očigledno smatrao da će mu se Zapad pokloniti, a možda je mislio i da je Zapadu stvarno stalo do Ukrajine.

„Na kraju krajeva, Zelenski je shvatio da će biti pregovora sa Rusijom i da je njegova zemlja tamo moneta za potkusurivanje kojom će trgovati. Apsolutno ne mogu da verujem kako političar može toliko da bude u zabludi! Naravno, ovo može biti gluma, jer svi mi znamo da je Zelenski, ipak, glumac. Ali, čini mi se da je on stvarno polagao velike nade da može doći do nekakvog obrta u situaciji“, naglasio je Sivilov.

On je ocenio da obrta, čini se, neće biti, jer ukoliko bi postojala mogućnost, Nemačka i Sjedinjene Američke Države ne bi delile slično mišljenje da Ukrajina trenutno ne može da dobije ni poziv niti nekakav pomak u odnosima sa Alijansom.

„Preliminarno završno saopštenje na samitu pokazuje nekoliko stvari: pre svega, unutar članica Alijanse ne postoji nikakvo zajedničko mišljenje, jer različite vlade iskazuju različita mišljenja. Pored toga, niko neće da primi Ukrajinu u njenom trenutnom vidu. Nije slučajno da je Bajden juče govorio o demokratizaciji i drugim problemima. Odnosno, Ukrajina ni na koji način nije bliže Alijansi, nego što je to bila 2008. godine“, zaključio je istoričar.

(Mediji)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Prestani says:

    Sve ih zezni i predji na Risku strani. To ce ih najvise zaboleti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *