ЗЕЛЕНСКИ ЛИЦЕМ У ЛИЦЕ СА БАШАРОМ ЕЛ АСАДОМ: Лети америчким војним авионом

ЗЕЛЕНСКИ ЛИЦЕМ У ЛИЦЕ СА БАШАРОМ ЕЛ АСАДОМ: Лети америчким војним авионом

19 маја 2023

Блумберг, позивајући се на изворе, пише да ће украјински председник Владимир Зеленски летети у Саудијску Арабију на самит Арапске лиге, а затим у Јапан на самит Г7.

Самит Г7 (лидери Јапана, САД, Велике Британије, Француске, Немачке, Италије, Канаде, као и челници Савета Европе и Европске комисије) отворен је у петак у Хирошими. Самит Арапске лиге такође почиње у петак у Џеди, а први пут после много година на њему ће учествовати сиријски председник Башар ел Асад.„Владимир Зеленски ће отпутовати у Хирошиму у Јапану да се лично придружи лидерима Г7“, преноси агенција.

Зеленски ће одлетети у Јапан америчким војним авионом након сусрета у Саудијској Арабији како би присуствовао самиту Арапске лиге, рекли су извори.

Блумберг напомиње да су јапански званичници раније рекли да ће се Зеленски придружити састанку видео линком.

Претходно заменик шефа кабинета Владимира Зеленског Игор Жовква у интервјуу јапанској агенцији Кјодо није искључио посету Зеленског Јапану и лично учешће на самиту Г7.

Јапан ће 2023. године преузети председавање Г7. Самит се одржава у Хирошими од 19. до 21. маја.

Поред земаља Г7, присуствују Индија, Аустралија, Бразил, Јужна Кореја, Вијетнам, као и Индонезија, која председава АСЕАН-ом, Кукова острва, која председавају Форумом пацифичких острва, и Комори који председавају Афричком унијом.

Позиве су примили челници седам организација: УН, Међународне агенције за енергетику, Међународног монетарног фонда, Организације за економску сарадњу и развој, Светске банке, Светске здравствене организације и Светске трговинске организације.

(Правда)

KOMENTARI2 коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u