ЗЕЛЕНСКИ НАЈАВИО РЕФЕРЕНДУМ О ДОНБАСУ

ZELENSKI NAJAVIO REFERENDUM O DONBASU

25 juna 2021

UKOLIKO ni jedna varijanta za rešavanje pitanja Donbasa ne donese željeni rezultat, pitanje prekida svih odnosa sa tim jugoistočnim regionom Ukrajine biće stavljeno na referendum, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.– U pitanju je svojevrsni zid – potpuni prekid odnosa. Smatram da plan „zid“ može biti realizovan. Međutim, tu odluku mora da donese narod Ukrajine – rekao je on u intervjuu za televiziju „1+1“.

Ipak, Zelenski je rekao da i dalje gaji nadu da postoji mogućnost da se pronađe rešenje za konflikt.

– Do realizacije plana „zid“ doći ćemo ukoliko ne postignemo nikakav dogovor sa SAD, sa Rusijom i sa Evropom. U svakom slučaju Normandijski format će i dalje predstavljati opciju. Međutim, ako ništa od toga ne bude, narod će glasati – kazao je.

Zelenski je istakao i da „mašta o tome da zaustavi rat u Donbasu“ i da taj njegov uspeh ostane zabeležen u istoriji.

Takođe je naveo i da je Minski sporazum, potpisan još 2015. godine, „jedva živ“ i dodao da računa na to da će njegovi susreti sa predsednicima SAD i Rusije doprineti da se proces rešavanja pitanja Donbasa aktivira.

Prema poslednjim istraživanjima koje je sprovedeno u maju ove godine, 69 odsto građana Ukrajine smatra da regioni Donbasa treba da ostane u sklopu Ukrajine.

Dodeljivanje specijalnog statusa Donbasu podržalo je svega 10 odsto, dok ideju prisajedinjenja Donbasa Rusiji podržava tri procenta stanovništva.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. M says:

  Toliko o tome da su Ukrajinci zapravo Rusi!?!Te stvari nejdu ni umjetno,ni na silu!A i što vrijeme bude više odmicalo,tako će i to bivati sve izraženije!

  • Velika Metla says:

   M, nisu ni "jugosloveni" Srbi bili pa znamo kako je Jugoslavija završila. Ukrajina je isto kao i Jugoslavija veštačka tvorevina, pa će kao takva i da okonča. Nego je problem i taj što 90% naroda nema pojma koja je razlika između NARODA i NACIJE. Svaki narod i može biti nacija, ali nacija NIKADA ne može biti narod.Naprimer, za svo stanovništvo koje živi u Americi se može reći da su nacija, ali ne nikako narod. A sastavljeni su od ogromnog broja pripadnika različitih naroda, Grka, Nemaca, Jevreja, Španaca, Srba, Italijana.........., itd !Isto tako i naprimer u Švajcarskoj. U BiH. U Australiji. U Austriji, u Britaniji........, ima još dosta primera. Narod su Rusi, Grci, Mađari, Nemci, Italijani, Španci, Rumuni, Bugari.....!

   • Kostakos says:

    Spanci=Baski, Katalonci, i.t.d. Grci su vestacki narod jer primoravaju manje narode da se izjasne kao Grci. Bulgari su tatari. I oni primoravaju druge narode da se izjasne kao bugare.

 2. Kosovac says:

  Providno, ovo Zelenski ucenjuje Evroatlantu da će Rusima referendumom predati deo teritorije koju je Evroatlanta već uknjižila kao svoju. Nije Evroatlanta toliko blesava, ovo Zelenski misli na Ukrajince. A izgleda da su Ukrajinci baš blesavi, čim su se vezali za tu govnjivu Evropsku Uniju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *