ЗЕЛЕНСКИ ОЧАЈАН, СИ ИНГОРИШЕ ЊЕГОВЕ ПОРУКЕ: Кина не одговара након састанка Ђинпинга и Путина у Москви…

ZELENSKI OČAJAN, SI INGORIŠE NJEGOVE PORUKE: Kina ne odgovara nakon sastanka Đinpinga i Putina u Moskvi…

25 marta 2023

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski potvrdio je da nije dobio od Kine predlog za posredovanje u mirnovnim razgovorima Ukrajine i Rusije.

Zelenski je za „Japan njuz“ rekao da je diplomatskim kanalima dao „direktne poruke“ da želi da razgovara sa kineskim liderom Si Đinpingom, ali nije dobio odgovor.– Nisam dobio predlog Kine za posredovanje. Nisam dobio predlog da se sastanem – rekao je.

Zelenski je takođe izrazio skepticizam prema kineskom predlogu od 12 tačaka koji poziva na prekid vatre i mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine, rekavši da „poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta“ mora biti na prvom mestu.

Kina je do sada odbijala da osudi agresiju Rusije na Ukrajinu i aneksiju ukrajinskih teritorija, što je u suprotnosti sa poštovanjem međunarodnog prava i suvereniteta koji su navedeni u planu.

Pekinški plan od 12 tačaka poziva sve strane da poštuju suverenitet svih nacija, čuvaju nuklearna postrojenja, olakšavaju izvoz žitarica i štite civile i ratne zarobljenike.

Međutim, predlog takođe poziva na napuštanje „hladnoratovskog mentaliteta“ i „zaustavljanje jednostranih sankcija“, retorike koju Peking često koristi da kritikuje odgovor Zapada na ruski rat.

Ubrzo nakon sastanka Sija sa Putinom u Moskvi, američki predsednik Džo Bajden rekao je da, uprkos naznakama da Kina razmatra da pojača vojnu podršku Rusiji, do toga još nije došlo.

(Novosti)

KOMENTARI3 komentara

  1. zolja says:

    citala plan.nigde se ne pominje zelenski_

  2. padre says:

    Pa, kad dođeš da ugovaraš posao, ne raspravljaš o tome sa portirom!

  3. persida says:

    Halo Si, salji odmah sto atomki, majke ti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *