ЗЕЛЕНСКИ ОДОБРИО СТРАТЕГИЈУ за враћање Крима

ЗЕЛЕНСКИ ОДОБРИО СТРАТЕГИЈУ за враћање Крима

26 марта 2021

Украјински председник Владимир Зеленски одобрио је стратегију војне безбедности Украјине која предвиђа чланство земље у НАТО, као и прекид привремене „руске окупације“ дела украјинске територије, следи из указа шефа државе.

У документу је истакнуто да стратегија такође предвиђа спремност земље на обуздавање агресије, али не и постизање војног паритета са Русијом.Како је објашњено, стратегија је документ одбрамбеног планирања чија је сврха осигурање спровођења државне политике у сфери одбране и утврђивање начина за спровођење приоритета државне политике у војној сфери.

„Свеобухватна заштита Украјине је у складу са сувереним, неотуђивим правом сваке државе на самоодбрану од агресије, које је садржано у Повељи УН, и нема за циљ постизање војног паритета са Руском Федерацијом што би довело до прекомерне милитаризације државе. Предвиђа одржавање равнотеже и комбиновање војних и невојних средстава за осигуравање војне безбедности Украјине“, наведено је у документу.

Поред тога, стратегија дефинише циљеве, приоритете и задатке спровођења државне политике у војној и одбрамбеној сфери које су усмерене на заштиту националних интереса од војних претњи, пружање отпора и обуздавање противника од оружане агресије против Украјине.

„Реализацијa Стратегије ће допринети интеграцији Украјине у евроатлантски простор и стицање чланства у НАТО. Документ предвиђа активно учешће у међународним операцијама за одржавање мира и безбедности“, наведено је у документу.

Подсетимо, Зеленски је поводом годишњице референдума о припајању Крима Русији изјавио да званични Кијев неће одустати од полуострва и да је припремио стратегију деокупације и реинтеграције полуострва.

Крим је ушао у састав Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто гласача Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом. Према речима председника Русије Владимира Путина, питање Крима је затворено.

KOMENTARI7 коментара

 1. milos says:

  ovaj je profesiju komedijasa preneo u politiku. jedino za zaljenje je sto ce ispastati ukrajinski narod..nadam se da ce oduvati klicka i banderine sledbenike..ipak je tamo zukovljev duh ziv..

 2. jagoda says:

  Mora tako nesto sa kaze svom glasacima da bi dobio ponovo izbore..medjutim svi vec znamo da je to zavrsena prica za razliku od npr. Kosova.

 3. M says:

  Obadvije politike Kijeva,i povratak Krima,i ulazak u NATO,su velika šaka u oko Rusije,i bit će čudno ako to dozvoli!Ukrajinsko inzistiranje na tome,dovodi Ukrajinu u konfrontaciju s Rusijom toliko,da će to teško progutati, odnosno će joj zapesti u grlu vrlo!Posljednja je prilika da Ukrajina razmisli o svojoj politici,jer u slučaju Velikog Rata na strani Zapada će biti u prvoj liniji fronte protiv Rusa i to skupo platiti,a ako bude na strani Rusa onda neće biti na prvoj liniji fronte i proći će bolje!

 4. M says:

  ...očito je da Ukrajinski političari od početka ne misle dobro Ukrajini,niti misle uopće o njoj!Nego ispunjavaju neke druge planove!Nije ni čudo kad se razjasni kome zapravo pripadaju!Ovdje kod nas pak vele da svaka rit dođe na šekret!

 5. milorad 5 says:

  problem zelenskog je što ukrajina NIJE država i on nije u TV seriji:)Obesiće ga ko svinju ničim izazvani , čisto zbog toga što jeste svinja.

  • persida says:

   Jevrejin Putin nece obesiti Jevrejina Zelenskog. Mozda Staljin, ako se povampiri. Ali, i on je po nekima bio Jevrejin.

 6. Strsljen says:

  Resila deca da budu polomljenog nosa. Samo ovaj put bice to sprzene zadnjice. Samo lagano...kad Vas vode budaletine... Ukrajinci...svi ima da izginete. . . Kad ice da diraju mecku. No kolko vidim samo laju ...da recem kevcu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u