ЗЕЛЕНСКИ ОДОБРИО СТРАТЕГИЈУ за враћање Крима

ZELENSKI ODOBRIO STRATEGIJU za vraćanje Krima

26 marta 2021

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski odobrio je strategiju vojne bezbednosti Ukrajine koja predviđa članstvo zemlje u NATO, kao i prekid privremene „ruske okupacije“ dela ukrajinske teritorije, sledi iz ukaza šefa države.

U dokumentu je istaknuto da strategija takođe predviđa spremnost zemlje na obuzdavanje agresije, ali ne i postizanje vojnog pariteta sa Rusijom.Kako je objašnjeno, strategija je dokument odbrambenog planiranja čija je svrha osiguranje sprovođenja državne politike u sferi odbrane i utvrđivanje načina za sprovođenje prioriteta državne politike u vojnoj sferi.

„Sveobuhvatna zaštita Ukrajine je u skladu sa suverenim, neotuđivim pravom svake države na samoodbranu od agresije, koje je sadržano u Povelji UN, i nema za cilj postizanje vojnog pariteta sa Ruskom Federacijom što bi dovelo do prekomerne militarizacije države. Predviđa održavanje ravnoteže i kombinovanje vojnih i nevojnih sredstava za osiguravanje vojne bezbednosti Ukrajine“, navedeno je u dokumentu.

Pored toga, strategija definiše ciljeve, prioritete i zadatke sprovođenja državne politike u vojnoj i odbrambenoj sferi koje su usmerene na zaštitu nacionalnih interesa od vojnih pretnji, pružanje otpora i obuzdavanje protivnika od oružane agresije protiv Ukrajine.

„Realizacija Strategije će doprineti integraciji Ukrajine u evroatlantski prostor i sticanje članstva u NATO. Dokument predviđa aktivno učešće u međunarodnim operacijama za održavanje mira i bezbednosti“, navedeno je u dokumentu.

Podsetimo, Zelenski je povodom godišnjice referenduma o pripajanju Krima Rusiji izjavio da zvanični Kijev neće odustati od poluostrva i da je pripremio strategiju deokupacije i reintegracije poluostrva.

Krim je ušao u sastav Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.

KOMENTARI7 komentara

 1. milos says:

  ovaj je profesiju komedijasa preneo u politiku. jedino za zaljenje je sto ce ispastati ukrajinski narod..nadam se da ce oduvati klicka i banderine sledbenike..ipak je tamo zukovljev duh ziv..

 2. jagoda says:

  Mora tako nesto sa kaze svom glasacima da bi dobio ponovo izbore..medjutim svi vec znamo da je to zavrsena prica za razliku od npr. Kosova.

 3. M says:

  Obadvije politike Kijeva,i povratak Krima,i ulazak u NATO,su velika šaka u oko Rusije,i bit će čudno ako to dozvoli!Ukrajinsko inzistiranje na tome,dovodi Ukrajinu u konfrontaciju s Rusijom toliko,da će to teško progutati, odnosno će joj zapesti u grlu vrlo!Posljednja je prilika da Ukrajina razmisli o svojoj politici,jer u slučaju Velikog Rata na strani Zapada će biti u prvoj liniji fronte protiv Rusa i to skupo platiti,a ako bude na strani Rusa onda neće biti na prvoj liniji fronte i proći će bolje!

 4. M says:

  ...očito je da Ukrajinski političari od početka ne misle dobro Ukrajini,niti misle uopće o njoj!Nego ispunjavaju neke druge planove!Nije ni čudo kad se razjasni kome zapravo pripadaju!Ovdje kod nas pak vele da svaka rit dođe na šekret!

 5. milorad 5 says:

  problem zelenskog je što ukrajina NIJE država i on nije u TV seriji:)Obesiće ga ko svinju ničim izazvani , čisto zbog toga što jeste svinja.

  • persida says:

   Jevrejin Putin nece obesiti Jevrejina Zelenskog. Mozda Staljin, ako se povampiri. Ali, i on je po nekima bio Jevrejin.

 6. Strsljen says:

  Resila deca da budu polomljenog nosa. Samo ovaj put bice to sprzene zadnjice. Samo lagano...kad Vas vode budaletine... Ukrajinci...svi ima da izginete. . . Kad ice da diraju mecku. No kolko vidim samo laju ...da recem kevcu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *