ЗЕЛЕНСКИ ПОТПИСАО ЗАКОН: У Украјини ће се Божић славити 25. децембра

ZELENSKI POTPISAO ZAKON: U Ukrajini će se Božić slaviti 25. decembra

28 jula 2023

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je danas zakon kojim se menja datum državnog praznika Božića u Ukrajini sa 7. januara na 25. decembar u sklopu napora da se „odrekne ruskog nasleđa“.

Daljim izmenama, Dan državnosti Ukrajine biće pomeren sa 28. jula na 15. jul, a umesto 14. oktobra Dan branitelja Ukrajine i Dan Pokrova Presvete Bogorodice obeležavaće se 1. oktobra, prenosi Tanjug pisanja „Kijev indenpendenta“.Raskolnička Pravoslavna crkva Ukrajine usvojila je u četvrtak novi julijanski kalendar, a promena stupa na snagu 1. septembra. To znači da će se datum verskih proslava Božića pomeriti sa 7. januara na 25. decembar.

Do nedavno su i Pravoslavna crkva Ukrajine i ukrajinski grkokatolici koristili samo julijanski kalendar, koji je koristila i Ruska pravoslavna crkva.

Rimokatolici koriste gregorijanski kalendar, dok Carigradska vaseljenska patrijaršija i većina drugih autokefalnih (nezavisnih) pravoslavnih crkava koriste revidirani julijanski kalendar, koji se trenutno poklapa sa gregorijanskim kalendarom.

Ranije su Pravoslavna crkva Ukrajine i ukrajinski grkokatolici slavili Božić samo 7. januara – istog dana kada je obeležava kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva i kada se slavi u Rusiji. Većina pravoslavnih crkava i rimokatolika slavi Božić 25. decembra.

Razvoj događaja dolazi usred reakcije na ukrajinski ogranak Ruske pravoslavne crkve, podseća ukrajinska agencija.

KOMENTARI18 komentara

 1. Beli Orao says:

  Papista pravi ukrainu katoličkom ispostavom!

 2. Vlada Zelenchich says:

  Dovedes jehovca-isusovca na vlast i on celom narodu oče da promeni glavu. Jesu tko nastali i hrvati, pitam se pitam ???

  • Kosovac says:

   Rodnoverac, Od kada je Zelenski Isusovac?

 3. Kosovac says:

  „Novi julijanski kalendar“ nije gregorijanski kalendar, on je samo slučajno gregorijanski. Tako komunjare i Srbe ubeđuju da prihvate „Novi julijanski kalendar“. Plus iznose sentimentalni razlog - da je njega izmislio srpski genije masončić Milutin Milanković. Danas srpski komunisti grizu svoja jajca što nisu dok su bili na vlasti i oni kao Zelenski - samo doneli dekret o kalendaru i mirna Bačka. ………………..Sorošoidi su neumorni, sada su nam otkrili novo genijalno pravilo, koje se može primeniti i na matematiku: Nešto može da bude a) Isto, ili b) slučajno isto - što bismo rekli da je zato različito. Ovo bih nazvao „zdrava logika a la Persida“.

  • Zeka says:

   U Jugoslaviji se komunisti nisu mnogo uzbudjivali u vezi sa crkvenim kalendarom. Bitno im je bilo sekularno načelo o odvojenosti crkve od države, a to su i postigli, uostalom kao i mnoge druge države posle 2.sv. rata. Što se svetovne primene kalendarske godine tiče, u Srbiji tj. Jugoslaviji je do promene došlo mnogo pre nego što su komunisti došli na vlast. U Kraljevini SHS, gregorijanski kalendar zvanično je prihvaćen Zakonom o izjednačavanju starog i novog kalendara od 10. januara 1919. godine, objavljenom u prvom broju „Službenih novina Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca“. Ovim zakonom određeno je da u celoj državi na dan 15. januara 1919. godine po „starom“ - julijanskom kalendaru prestaje da važi stari kalendar i da se danom 28. januara 1919. godine uvodi računanje vremena po „novom“ kalendaru. Prema tome, komunisti nemaju ama baš nikakve veze sa ovom promenom. Za vreme i posle Prvog svetskog rata, osim u Kraljevini SHS, julijanski kalendar u vancrkvenoj primeni napustile su i Bugarska, Grčka, Rumunija i Rusija. U Turskoj je gregorijanski kalendar počeo da se primenjuje 1925. godine. Eto, to su ti suve i neoborive činjenice. To što su nekima komunisti za sve krivi, pa i za promenu dana i noći, to je tvoja i njihova frustracija. Komunisti nemaju ništa s tim...

   • Kosovac says:

    @ Zeka, …..Dobro bre Zeko, nemoj odmah da vrištiš. Vi sadašnji komunisti niste kao oni zločinci komunisti koji su proganjali SPC i ubijali njene sveštenike. Vi sadašnji ste samo SLUČAJNO isti, nemoj uopšte da brineš znači da uopšte niste isti - sve je to slučajno. I vi uopšte niste na vlasti - da bi mogli nekog da maltretirate ili ubijate.

    • Zeka says:

     Sveštenik Vlada Zečević posle rata prvi ministar unutrašnjih poslova FNRJ... Sveštenik Milan Smiljanić posle rata prvi ministar poljoprivrede u Vladi NR Srbije i potpredsednik Prezidijuma Narodne skupštine NR Srbije... Sveštenik Alimpije Popović posle rata prvi gradonačelnik Novog Sada... Sveštenik Jevstatije Karamatijević posle rata poslanik Narodne skupštine NR Srbije i potpredsednik Jugoslovenskog Crvenog krsta... Sveštenik Novak Mastilović... itd...itd... itd... Kosovac, za diskusiju o prošlosti, pogotovo onoj u kojoj još nismo ni rodjeni, potrebno je informisati se, ali iz pouzdanih izvora. Istoriografija je dosta toga već notirala, pobrojala i verifikovala dajući činjenice. Zaključci ostaju na nama kada sve te podatke tumačimo. Glavni pravac posleratne politike nove vlasti nije bio "progon" crkve (kao npr. u Enver Hožinoj Albaniji ili u prvim godinama sovjetskog boljševizma), nego sekularizacija novog državnog sistema. Ogledao se npr. u isključenju veronauke u državnim školama. A već prvim ustavom garantovana je sloboda veroispovesti, s tim što nije prihvatano da zadire u dnevna politička pitanja, što je sasvim prirodno za mnoge sisteme, ne samo u socijalizmu. Potrebno je razumeti stvari, a ne samo udarati bičem po morskoj površini.

     • Kosovac says:

      @ Zeka, …..Dobro bre Zeko, čestitam ti na izdeklamovanoj komunjarskoj mantri. Skup rečenica u galimatijusu u koje neće poverovati deca ni u prvom razredu osnovne škole. Zaboravio si da ove naše komentare čitaju i neki drugi ljudi. Oni i po istorijskim saznanjima pa i saznanjima iz života, neće o tebi baš dobiti utisak da si ti baš neki Srbin. Kazaće - komunjara ostaje komunjara.

      • Zeka says:

       Je l' to sve što imaš da napišeš kao svoj odgovor meni? Pa upravo i komentarišem zato što ovo čitaju "drugi ljudi". Računam da ima razumnih koji dobro reaguju na činjenice. Na tebe ne računam da si u toj grupi, jer jednako imaš mantru 'komunjara pa komunjara'. Prezentujem ti činjenice, a ti pišeš da je to "galimatijas". Ja te krstim, a ti prdiš. Šta ima da se ne poveruje? Da li si ti pri sebi? To su činjenice, suve činjenice. A ti veruj u šta god hoćeš. Gde je tvoja argumentacija? Čemu ti služe komentari? Za svadju sa drugima? Da se bar lično poznajemo, to bi možda imalo smisla. Ovako, bezveze je. Ako već gubiš vreme i energiju na komentare, bar jednom napiši nešto, a ne škrabanje do nivoa zapljuvavanja i ni makac više da dobaciš. Skroz jadno i primitivno.

     • Zeka says:

      Alimpije Popović zaslužan je za socijalno zbrinjavanje sveštenika, jer je prilikom posete delegacije Udruženja predsedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu predložio da se socijalno i penziono osiguranje proširi i na pravoslavno sveštenstvo, što je ubrzo i prihvaćeno i tako je ostalo zakonski regulisano do danas.

  • Jedan tamo, ne znaš 🖕 ga ti ... says:

   Mrtva trka u retardiranosti između Riste i tebe. Idi, debile, spavaj. Tad si, u toku dana, najpametniji. "Pisanje" je vratolomna avantura za gnjide i morone poput vas nekolicine. Ionako moraš ustajati rano, za pijacu (ne "pijac" kako si ti kulovski utripovao da se to zove).

   • Kosovac says:

    @ Jedan tamo….Ti si gori od perside, kad počneš da laješ, ne možeš da se zaustaviš. A kad počneš da ližeš taj srednji prst, izgleda da tek tada padaš u trans. Jeste da ti pišeš u stilu tvog srednjeg prsta, jeste da imaš otrovan jezik, ali nema veze, bar ono što gramatički napišeš, može čovek slobodno da se posere u to.

   • Jedan tamo, ne znaš 🖕 ga ti ... says:

    Seljačina ostaje - seljačina. Ne propuštajući priliku da sve ovde podseti na to.

 4. Gagi says:

  Nisam siguran da ce biti nekoga da taj lazni Bozic slavi. Tek sada se otvoreno ofiraju i pokazuju sta je pravi uzrok ovolike pogibije pravoslavaca koje hvataju po ulicima kao zeceve. Etnicko ciscenje kao sto je bilo na prostorima nekadasnje Jugoslavije. Doduse, nas Srbe koje su sabrali sve na jednoj gomili ce pounijatiti podmuklo i tiho, nevidljivo. Tako sto ce nam stalno unistavati istoriju i forsirati pricu da je ovo njihov prostor a samim tim i kultura. Mnogi ovde decenijama imaju lepe zivotne apanaze da bi prikrivali sve sto se tice Srba, lazi i prevare su dostigle zavidan nivo a ti njihovi rezultati se danas nalaze u decjim udzbenicima pa redom...

 5. Jedan tamo, ne znaš 🖕 ga ti ... says:

  Ako Putin ovu čifutsku gnjidu ne rokne u skorije vreme počinje da verujem da tu nisu čista posla.

  • Kosovac says:

   @ Jedan tamo….Bolje bi bilo da ti malo pregledaš svoju glavu. Sa njom nisu baš čista posla. Vidim stomak ti je otporan na med koji sisaš srednjim prstom, ali nešto škripi sa tvojom enteligencijom.

  • Jedan tamo, ne znaš 🖕 ga ti ... says:

   Išššš, džiberu... Odavno nije viđen toliki kulov ovde, tuga si i sramota za familiju. Počinješ da izazivaš sažaljenje. 'Al, svejedno, sjaši svima ovde sa "srednjeg prsta". 🖕🏻

 6. nikola says:

  Čista demokratija- jedan čovek vrhovni šef države i crkve?! Sve po modelu koji im je napravio kolektivni zapad!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *