ЗЕЛЕНСКИ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: Ако падне Бахмут, пада и Украјина – „Руси ће имати отворен пут ка свему“

ZELENSKI SE HITNO OGLASIO: Ako padne Bahmut, pada i Ukrajina – „Rusi će imati otvoren put ka svemu“

14 marta 2023

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi da se u Bahmutu trenutno vodi bitka koja bi mogla da odluči pobednika u aktuelnom ratu, te da bi Rusi, ukoliko zauzmu taj strateški izuzetno važan grad u Donjeckoj Narodnoj Republici, mogli da osvoje i celu Ukrajinu.Spremaju kontranapad

Zelenski je naveo da ukrajinska vojska zbog žestoke ruske ofanzive na Bahmut svakodnevno trpi ogromne gubitke, ali da su oni neophodni i opravdani kako bi se sačuvala cela zemlja.

– Bahmut je za nas taktički izuzetno važan grad. Ako Bahmut padne, pašće i cela Ukrajina. Ukoliko ga Rusi osvoje, imaće otvoren put i ka svim drugim važnim gradovima, naročito na teritoriji Donbasa. Zato Bahmut moramo odbraniti po svaku cenu – upozorio je predsednik Ukrajine.

Oleksandr Sirski, vrhovni komandant ukrajinskih kopnenih snaga, takođe je napomenuo da bitka za Bahmut može biti presudna za dalji tok rata, pošto će planirana kontraofanziva Kijeva praktično biti nemoguća ako ruske trupe osvoje taj grad. Reagujući na ocenu pojedinih visokih zvaničnika ukrajinske vojske da postaje „besmisleno braniti Bahmut uz tolike žrtve“, on je istakao da se čuvanjem tog grada „kupuje vreme“ za pregrupisavanje vojske i pripremu za protivnapad na protivničke snage.

– Uprkos žestokim i konstantnim napadima Ruske Federacije na Bahmut, odbrana je neophodna kako bi se kupilo vreme za kontraofanzivu. Pravi heroji sada su branitelji koji na svojim plećima drže istočni front. Tačno je da oni trpe ogromne gubitke, hrabro se bore ne štedeći ni sebe ni neprijatelja, što je od izuzetnog značaja za konačni ishod rata. Moramo da kupimo vreme za stvaranje zaliha, pregrupisavanje na terenu i pokretanje kontranapada, koji ćemo uskoro pokrenuti – rekao je Sirski.

Za dan poginulo 430 vojnika

Na bahmutskom frontu samo za jedan dan poginulo je skoro 450 ukrajinskih i ruskih vojnika, dok je još na stotine teže i lakše ranjeno. Kako su juče ujutru saopštili zvaničnici obeju zaraćenih strana, prethodna subota bila je možda i najsmrtonosnija u dosadašnjem sukobu.

Portparol ukrajinske vojske Serhij Čerevatij izjavio je da je u subotu u Bahmutu ubijen 221 pripadnik ruskih snaga, dok je još najmanje 300 protivničkih vojnika ranjeno. S druge strane, zvanična Moskva saopštila je da su „ruske trupe u subotu eliminisale 210 Ukrajinaca u Bahmutu“, dok tačan broj ranjenih tek treba da se utvrdi.

Prema pojedinim procenama, od početka sukoba u Bahmutu je ubijeno ili ranjeno nekoliko desetina hiljada ruskih i ukrajinskih vojnika, a broj mrtvih na dnevnom nivou kreće se između 100 i 200. Veruje se da je stradalo i nekoliko stotina civila.

Mediji podsećaju da je bitka za Bahmut počela u maju prošle godine i da je verovatno najduža i najkrvavija u dosadašnjem ratu između Rusije i Ukrajine. Poslednjih meseci intenzitet borbi se znatno pojačao, a i Moskva i Kijev, uprkos brojnim žrtvama (pogledati antrfile), ne žele da odustanu od tog grada.

Rusi nadomak centra

Vojska Rusije u prethodnih nekoliko nedelja na bahmutskom frontu napredovala je „metar po metar“, a šef ruske privatne vojne formacije „Vagner“ Jevgenij Prigožin u subotu je na svom Telegram kanalu objavio da su njegove trupe stigle veoma blizu centra tog grada. Stojeći na krovu jedne od zgrada u Bahmutu, on je snimio zgradu gradske uprave i naveo da će ona uskoro biti pod kontrolom ruskih trupa.– Vidite zgradu gradske uprave, to je centar grada, udaljena je 1.200 metara od naših položaja. Krećemo se ka njoj i uveren sam da ćemo je uskoro zauzeti. Sada je najvažnije da dobijemo što više municije i da nastavimo da idemo napred – ocenio je Prigožin.

Kijev: Zapadni mediji rade za Rusku Federaciju

Režim u Kijevu nije umešan u napade na gasovod „Severni tok“, a zapadni mediji koji plasiraju takve laži treba da znaju da na taj način pomažu isključivo Ruskoj Federaciji i Vladimiru Putinu, rekao je u nedelju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Nakon što su američki „Njujork tajms“ i nemački „ARD“ i list „Cajt“ objavili da iza dizanja u vazduh ruskog gasovoda stoje „proukrajinske snage“, Zelenski je odbacio takve optužbe i naveo da one imaju za cilj da „uspore zapadnu pomoć Ukrajini“.

– Informacije o navodnoj povezanosti Kijeva s napadima na „Severni tok“ su, da budem iskren, apsurdne, smešne, ali i veoma štetne. One se namerno šire da bi se usporila zapadna pomoć Ukrajini. Mislim da je vrlo opasno što neki nezavisni mediji, koje sam uvek tretirao s velikim poštovanjem, objavljuju takve laži i dezinformacije. To je pogrešno i od toga korist imaju samo Rusija i Vladimir Putin – rekao je Zelenski.

(Srbija Danas)

KOMENTARI3 komentara

  1. persida says:

    More, samo tebe da uhvate, pa da te stave na razanj, dace Bog.

  2. michael pan says:

    Hvala bogu pa vam je kraj. Vi cete nestati sa mape a NATO ce se raspasti, KRAJ vam je !!!

  3. Velika Metla says:

    Čim je počeo goVnoriti rezonske stvari ja znam da mu je doza kokaina počela slabiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *