ЗЕЛЕНСКИ УПОЗОРЕН НА ПОСЛЕДИЦЕ АКО СМЕНИ ЗАЛУЖНОГ

ZELENSKI UPOZOREN NA POSLEDICE AKO SMENI ZALUŽNOG

8 februara 2024

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozoren je od SBU da bi smena vrhovnog komandanta zemlje Valerija Zalužnog mogla da dovede do nemira.

Ukrajinska pravda je u sredu objavila da je bilo planirano da se smena Zalužnog objavi u petak, 2. februara, ali je taj potez odložen zbog saveta koji su stizali iz SBU, prenosi Raša Tudej.Prema izvorima, agencija je poručila svom osoblju da bude spremno za nerede u ukrajinskoj prestonici Kijevu ako general, koji je i dalje popularan i u javnosti i među vojnicima, bude smenjen.

SBU je takođe kontaktirala neke od vojnih komandanata, tražeći od njih da paze na svoje trupe i da se pobrinu da niko od njih ne napusti svoje položaje, dodali su oni.

Izveštaji o tenzijama između Zelenskog i Zalužnog kruže mesecima, a veruje se da je neuspeh ukrajinske kontraofanzive prošle godine pogoršao odnose.

Sredinom januara Blumberg je izvestio da je do svađe došlo nakon što je general opisao situaciju na bojnom polju sa Rusijom kao „zastoj“. Zalužni je kasnije povukao svoje komentare, ali „stresovi su ostali uprkos zvaničnim tvrdnjama da je rukovodstvo jedinstveno“, navodi list.

Krajem januara pojavile su se glasine da će glavnokomandujući uskoro biti smenjen, i to iz vojnih i političkih izvora. Međutim, demantovali su ih i kabinet predsednika i ministarstvo odbrane.Vašington post je u petak objavio da je administracija Zelenskog obavestila Belu kuću da je doneta odluka da se Zalužni smeni. Zvaničnici Bajdenove administracije prihvatili su taj potez, niti su ga podržavali niti se protivili, rekli su izvori lista.

Zelenski se prvi put javno osvrnuo na situaciju u subotu u intervjuu za italijanski informativni kanal RAI TG1, rekavši da planira „smenu niza državnih lidera, ne samo u jednom sektoru kao što je vojska“. Prema rečima predsednika, potrebno je „resetovanje“.

Ranije ove nedelje, bivši ukrajinski predsednik Porošenko predložio je da Zalužni ostane na čelu vojske. A ako Zelenski želi „resetovanje“, onda bi trebalo da počne od sebe i drugih zvaničnika u svojoj vladi, dodao je Porošenko.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *